Το γαλλικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι σταδιακά απαγορεύει τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκο και την αιχμαλωσία δελφινιών και φαλαινών σε θαλάσσια πάρκα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Μπάρμπαρα Πομπίλι, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Independent, οι αρκούδες, οι τίγρεις, τα λιοντάρια, οι ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα θα σταματήσουν να περιοδεύουν με τσίρκο μέσα στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τα τρία θαλάσσια πάρκα της Γαλλίας δεν θα είναι σε θέση να φέρουν ή να εκθρέψουν νέες φάλαινες και δελφίνια.

«Είναι καιρός να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή στη σχέση μας με αυτά τα [άγρια] ζώα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ευζωία τους αναδεικνύεται σε προτεραιότητα για το υπουργείο. Στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων, μέσα στα επόμενα χρόνια θα απαγορευτεί επίσης η εκτροφή μινκ για τη γούνα τους.

Στο μεταξύ η γαλλική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτά τα μέτρα στις επιχειρήσεις του χώρου, ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί σε εργαζόμενους σε τσίρκο και θαλάσσια πάρκα. «Η μετάβαση θα ολοκληρωθεί μέσα σε πολλά χρόνια, γιατί θα αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων» όπως σχολίασε η υπουργός.

Δείτε ένα βίντεο από τσίρκο στη Γερμανία, όπου τα αληθινά ζώα έχουν αντικατασταθεί από ολογράμματα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: EPA/ATEF SAFADI
 

TAGS