ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια Ελληνίδα στην ομάδα πρόληψης και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης

Έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός φυσικού συμπληρώματος βασισμένο στο βόειο πρωτόγαλα χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών.

Μια Ελληνίδα στην ομάδα πρόληψης και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης

Λύση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης έρχεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «COLOSTEO» (www.colosteo.com), διάρκειας 4 ετών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός φυσικού συμπληρώματος βασισμένο στο βόειο πρωτόγαλα χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών.

«Η ιδέα πίσω από το συμπλήρωμα COLOSTEO είναι η ανοικοδόμηση των οστών με φυσικό τρόπο και φυσικά συστατικά. Mέσω της συνεργασίας των ερευνητών ακαδημαϊκών φορέων (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου του Πόρτο) και εταιριών από την Ελλάδα και από την Ισπανία που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και μια σειρά μελετών όσο αφορά την επίδραση του πρωτογάλατος στη βελτίωση της υγείας των οστών, δημιουργήθηκε το φυσικό συμπλήρωμα COLOSTEO αρχικά στην Ισπανία και μετέπειτα στην Ελλάδα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Ντίνα μέλος της Ερευνητικής Ομάδας COLOSTEO.

«Το συμπλήρωμα», σύμφωνα με την ίδια, «δοκιμάστηκε αρχικά εργαστηριακά στην Πορτογαλία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και ασφάλεια για χρήση σε ανθρώπους, όπως επίσης και η επίδραση του συμπληρώματος στο μεταβολισμό των οστών. Τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως η κατανάλωση του συμπληρώματος είναι απόλυτα ασφαλής για χρήση από ανθρώπους και πως το συμπλήρωμα φαίνεται να αυξάνει την οστική υγεία μετά από 4 μήνες κατανάλωσης (οι οστικοί δείκτες και η οστική πυκνότητα αυξήθηκαν). Επίσης καμία παρενέργεια, αλλεργία ή προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη δεν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια όλων των εργαστηριακών δοκιμών. Στις εργαστηριακές υποδομές της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη BIOMECHANICAL SOLUTIONS το συμπλήρωμα COLOSTEO δοκιμάστηκε σε τρεις ομάδες συμμετεχόντων μετά από μέτρηση οστικής πυκνότητας (DXA): Υγιείς γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Γυναίκες και άνδρες με οστεοπόρωση. Γυναίκες και άνδρες με οστεοπενία.

»Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε φυσικό σκεύασμα βόειου πρωτογάλατος σε υγρή μορφή για 4 συνεχόμενους μήνες. Αιμοληψίες έγιναν στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης με σκοπό να εξεταστεί ή μεταβολή πρωτεϊνικών δεικτών που σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Όλη η διαδικασία έγινε με την επίβλεψη του αρμόδιου γιατρού. Τη χρονική αυτή περίοδο πραγματοποιούνται οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της χορήγησης πρωτογάλατος στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.

Οι συνεργάτες του COLOSTEO ευελπιστούν, σύμφωνα με την ερευνήτρια, ότι το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην εύρεση εναλλακτικών θεραπειών (μέσω μη φαρμακευτικής προσέγγισης) για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης όπως επίσης και στη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους επιστήμονες ώστε να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους, να διευρύνουν τα δίκτυά τους, να λάβουν ερευνητική εκπαίδευση και να αναπτύξουν νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας μέσω του Ερευνητικού Προγράμματος COLOSTEO.

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση. Αποτελεί μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, όπου παρατηρείται σημαντική απώλεια μεταλλικών στοιχείων από τον σκελετό. Ως αποτέλεσμα, τα οστά γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος λόγω πτώσης. Επιπλέον, η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμο αίσθημα πόνου και περιορισμό της κινητικότητας. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Το πρόβλημα της οστεοπόρωσης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 25% έως το 2025 επίπεδο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 240% στις γυναίκες και 310% στους άνδρες σε σχέση με τα στοιχεία που υπάρχουν από το 1990. Οι εκτιμήσεις αυτές υποδηλώνουν το κενό που υπάρχει στην αγορά σχετικά με τα υπάρχοντα φάρμακα για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Η φωτογραφία της Γεωργία Ντίνα, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας COLOSTEO είναι του Αποστόλη Ζώη για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

13 Αυγ 2022

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

12 Αυγ 2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Περισσότερα από

Life

11 Αυγ 2022

Pandora, ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Ένας Χιλιανός και δύο Ελληνίδες υπογράφουν τo τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- Pandora που αξίζει να ακούγεται παντού και πάντα.

10 Αυγ 2022

Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

Το νέο ξενοδοχείο δίνει βήμα στη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

09 Αυγ 2022

Βενετία Κυρίου: "Τελικά, το να είσαι γυναίκα είναι μια καθημερινή πρόκληση"

Η Βενετία Κυρίου είναι μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα, CEO της εταιρείας Happy People και ξέρει από αληθινές προκλήσεις.

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.