ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μία Ελληνίδα καθηγήτρια μουσικής υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020

Δημιούργησε μία πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας με χρωματιστούς σωλήνες, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Μία Ελληνίδα καθηγήτρια μουσικής υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020

Ο λόγος για την κ. Έφη Μπαχτσεβάνα, την πρώτη καθηγήτρια μουσικής που όχι μόνο έφερε στην Ελλάδα τα Boomwhackers, αλλά και δημιούργησε μία πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας τους, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Η κ. Έφη Μπαχτσεβάνα, λοιπόν, η οποία δέκα χρόνια τώρα έχει αφιερωθεί στην διδασκαλία των Boomwhackers, έχοντας μάλιστα γράψει και δύο σχετικά βιβλία, το εν εκ των οποίων συνδυάζει τα πρωτότυπα αυτά μουσικά όργανα με την εκμάθηση των Αγγλικών, προτάθηκε πρόσφατα από τον παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education Awards για το Global Teacher Award of 2020.

Μία Ελληνίδα καθηγήτρια μουσικής υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020

Ο σχετικός διαγωνισμός του AKS Education, με έδρα την Ινδία, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο. Υποψήφιοι σε αυτόν είναι 600 εκπαιδευτικοί από όλον τον κόσμο και από διάφορες ειδικότητες, οι όποιοι έχουν ξεχωρίσει μέσω του έργου τους, έχοντας εφεύρει καινοτόμες διδασκαλίες που εφαρμόζουν στην σχολική τάξη.

Ποια είναι η Έφη Μπαχτσεβάνα και τι είναι τα Boomwackers που της χαρίζουν τώρα παγκόσμια αναγνώριση

Η Έφη Μπαχτσεβάνα είναι καθηγήτρια μουσικής στα Δημοτικά Ωδεία Νεάπολης – Συκεών. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική σε πολύ μικρή ηλικία και πάντα αναζητούσε νέα μονοπάτια και μουσικές διαδρομές για να διευρύνει τις γνώσεις και το μουσικό ενδιαφέρον της.

Τα Boomwhackers τα ανακάλυψε πριν από 10 χρόνια τυχαία, μέσω διαδικτύου, τα παρήγγειλε και άρχισε να δοκιμάζει τις δυνατότητές τους. Σταδιακά τα έφερε στην τάξη, τα έδειξε σε μικρούς μαθητές μα και σε ενήλικες. Από το 2012 άρχισε να τα διδάσκει πανελλαδικά, δημιουργώντας μάλιστα την Boomwhacker Orchestra, αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, η οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων.

Δεν υπήρχε βιβλιογραφία για το πρωτοποριακό αυτό είδος μουσικής διδασκαλίας στα ελληνικά, οπότε βάση της δικής της εμπειρίας με την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων, έγραψε το πρώτο της βιβλίο «Παίζω εύκολα μουσική με τα Boomwhackers» στα ελληνικά, με τη μέθοδο διδασκαλίας Boomwhackers που η ίδια δημιούργησε.

Στο δεύτερο βιβλίο της «έμπλεξε» και τα Αγγλικά, σκεπτόμενη, ότι αφού απευθύνεται και σε παιδιά μικρών ηλικιών στα ωδεία, γιατί να μη μάθουν μουσική ταυτόχρονα με τα Αγγλικά; Έτσι, προέκυψε το «Let’s Play Boomwhackers».

Μετά συνέχισε το εγχείρημά της με την εισαγωγή της διδασκαλίας των Boomwhackers σε παιδικούς σταθμούς, όπου δίδαξε για πάνω από 5 χρόνια, ενώ έβαλε για πρώτη φορά τα Boomwhackers στα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας στα Ωδεία και στην εκπαίδευση των ελληνικών.

«Το παν είναι η χαρά που παίρνουν τα παιδιά μέσα από τη μουσική»

Από την πρώτη στιγμή που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα Boomwhackers, ο ενθουσιασμός τους δεν περιγράφεται. Αυτός είναι και ο λόγος που και οι γονείς τα δέχτηκαν με χαρά, ως κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Τα παιδιά τα αγαπούν και ζητούν να αποκτήσουν κι εκείνα ένα ζευγάρι boom, γιατί χάρη σε αυτό διαπιστώνουν πόσο εύκολο είναι να μάθεις να παίζεις μουσική.

«Εξάλλου, και εγώ με τη μέθοδό μου απευθύνομαι σε ανθρώπους που δεν ξέρουν μουσική και θέλουν να μάθουν να παίζουν γρήγορα και σε μικρό διάστημα» λέει η ίδια.

Η διεθνής αναγνώριση

Το βιβλίο «Let’s Play Boomwhackers» έδωσε το έναυσμα για να καλέσουν την Έφη Μπαχτσεβάνα στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας της σε μουσικά workshops και καλλιτεχνικούς χώρους και συνέδρια. Η Κύπρος ήταν η αρχή, ενώ ακολούθησαν η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Κωνσταντινούπολη.

Πριν από λίγο καιρό, ένας δάσκαλος από την Ινδία ανακάλυψε την κ. Μπαχτσεβάνα μέσω φέισμπουκ και της είπε: «Μας αρέσει πολύ αυτό που κάνεις! Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ινδία! Θέλεις να κάνουμε ένα Skype Session, ώστε να το δείξουμε στους μαθητές μας;». Η καθηγήτρια μουσικής αποδέχτηκε με χαρά και λίγες μέρες μετά, επικοινώνησαν μαζί της δύο ακόμα δάσκαλοι που με ενθουσιασμό την κάλεσαν για online μάθημα.

Πολύ σύντομα ήρθε η πρόσκληση από τον εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education: Της ζήτησαν να βρεθεί τον Απρίλιο του 2020 στην Ινδία για να εκπαιδεύσει στα Boomwhackers 300 σπουδαστές, ενώ τόσο πολύ άρεσε η μέθοδός της που ταυτόχρονα την έθεσαν και υποψήφια του μεγάλου διαγωνισμού Global Teacher Award.

Δείτε ένα βίντεο:

Το βιβλίο «Let’s Play Boomwhackers» έδωσε το έναυσμα για να καλέσουν την Έφη Μπαχτσεβάνα στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας της σε μουσικά workshops και καλλιτεχνικούς χώρους και συνέδρια.

Πηγή: infokids.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

14 Αυγ 2022

Της Λιβ Τάιλερ, του Μάικλ Κορς, της Κάρα Ντελεβίν.Είδαμε τις ωραιότερες κουζίνες διασήμων στον κόσμο

"Τι κάνω για δείπνο; Kράτηση σε εστιατόριο," λέει ο σχεδιαστής Μάικλ Κορς, παρόλο αυτά έχει μία από τις πιο εντυπωσιακές κουζίνες στον πλανήτη.

13 Αυγ 2022

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

Περισσότερα από

Life

12 Αυγ 2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

11 Αυγ 2022

Pandora, ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Ένας Χιλιανός και δύο Ελληνίδες υπογράφουν τo τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- Pandora που αξίζει να ακούγεται παντού και πάντα.

10 Αυγ 2022

Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

Το νέο ξενοδοχείο δίνει βήμα στη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

09 Αυγ 2022

Βενετία Κυρίου: "Τελικά, το να είσαι γυναίκα είναι μια καθημερινή πρόκληση"

Η Βενετία Κυρίου είναι μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα, CEO της εταιρείας Happy People και ξέρει από αληθινές προκλήσεις.

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.