ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μία Ελληνίδα καθηγήτρια μουσικής υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020

Μία Ελληνίδα καθηγήτρια μουσικής υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020

Ο λόγος για την κ. Έφη Μπαχτσεβάνα, την πρώτη καθηγήτρια μουσικής που όχι μόνο έφερε στην Ελλάδα τα Boomwhackers, αλλά και δημιούργησε μία πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας τους, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Η κ. Έφη Μπαχτσεβάνα, λοιπόν, η οποία δέκα χρόνια τώρα έχει αφιερωθεί στην διδασκαλία των Boomwhackers, έχοντας μάλιστα γράψει και δύο σχετικά βιβλία, το εν εκ των οποίων συνδυάζει τα πρωτότυπα αυτά μουσικά όργανα με την εκμάθηση των Αγγλικών, προτάθηκε πρόσφατα από τον παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education Awards για το Global Teacher Award of 2020.

Μία Ελληνίδα καθηγήτρια μουσικής υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020

Ο σχετικός διαγωνισμός του AKS Education, με έδρα την Ινδία, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο. Υποψήφιοι σε αυτόν είναι 600 εκπαιδευτικοί από όλον τον κόσμο και από διάφορες ειδικότητες, οι όποιοι έχουν ξεχωρίσει μέσω του έργου τους, έχοντας εφεύρει καινοτόμες διδασκαλίες που εφαρμόζουν στην σχολική τάξη.

Ποια είναι η Έφη Μπαχτσεβάνα και τι είναι τα Boomwackers που της χαρίζουν τώρα παγκόσμια αναγνώριση

Η Έφη Μπαχτσεβάνα είναι καθηγήτρια μουσικής στα Δημοτικά Ωδεία Νεάπολης – Συκεών. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική σε πολύ μικρή ηλικία και πάντα αναζητούσε νέα μονοπάτια και μουσικές διαδρομές για να διευρύνει τις γνώσεις και το μουσικό ενδιαφέρον της.

Τα Boomwhackers τα ανακάλυψε πριν από 10 χρόνια τυχαία, μέσω διαδικτύου, τα παρήγγειλε και άρχισε να δοκιμάζει τις δυνατότητές τους. Σταδιακά τα έφερε στην τάξη, τα έδειξε σε μικρούς μαθητές μα και σε ενήλικες. Από το 2012 άρχισε να τα διδάσκει πανελλαδικά, δημιουργώντας μάλιστα την Boomwhacker Orchestra, αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, η οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων.

Δεν υπήρχε βιβλιογραφία για το πρωτοποριακό αυτό είδος μουσικής διδασκαλίας στα ελληνικά, οπότε βάση της δικής της εμπειρίας με την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων, έγραψε το πρώτο της βιβλίο «Παίζω εύκολα μουσική με τα Boomwhackers» στα ελληνικά, με τη μέθοδο διδασκαλίας Boomwhackers που η ίδια δημιούργησε.

Στο δεύτερο βιβλίο της «έμπλεξε» και τα Αγγλικά, σκεπτόμενη, ότι αφού απευθύνεται και σε παιδιά μικρών ηλικιών στα ωδεία, γιατί να μη μάθουν μουσική ταυτόχρονα με τα Αγγλικά; Έτσι, προέκυψε το «Let’s Play Boomwhackers».

Μετά συνέχισε το εγχείρημά της με την εισαγωγή της διδασκαλίας των Boomwhackers σε παιδικούς σταθμούς, όπου δίδαξε για πάνω από 5 χρόνια, ενώ έβαλε για πρώτη φορά τα Boomwhackers στα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας στα Ωδεία και στην εκπαίδευση των ελληνικών.

«Το παν είναι η χαρά που παίρνουν τα παιδιά μέσα από τη μουσική»

Από την πρώτη στιγμή που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα Boomwhackers, ο ενθουσιασμός τους δεν περιγράφεται. Αυτός είναι και ο λόγος που και οι γονείς τα δέχτηκαν με χαρά, ως κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Τα παιδιά τα αγαπούν και ζητούν να αποκτήσουν κι εκείνα ένα ζευγάρι boom, γιατί χάρη σε αυτό διαπιστώνουν πόσο εύκολο είναι να μάθεις να παίζεις μουσική.

«Εξάλλου, και εγώ με τη μέθοδό μου απευθύνομαι σε ανθρώπους που δεν ξέρουν μουσική και θέλουν να μάθουν να παίζουν γρήγορα και σε μικρό διάστημα» λέει η ίδια.

Η διεθνής αναγνώριση

Το βιβλίο «Let’s Play Boomwhackers» έδωσε το έναυσμα για να καλέσουν την Έφη Μπαχτσεβάνα στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας της σε μουσικά workshops και καλλιτεχνικούς χώρους και συνέδρια. Η Κύπρος ήταν η αρχή, ενώ ακολούθησαν η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Κωνσταντινούπολη.

Πριν από λίγο καιρό, ένας δάσκαλος από την Ινδία ανακάλυψε την κ. Μπαχτσεβάνα μέσω φέισμπουκ και της είπε: «Μας αρέσει πολύ αυτό που κάνεις! Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ινδία! Θέλεις να κάνουμε ένα Skype Session, ώστε να το δείξουμε στους μαθητές μας;». Η καθηγήτρια μουσικής αποδέχτηκε με χαρά και λίγες μέρες μετά, επικοινώνησαν μαζί της δύο ακόμα δάσκαλοι που με ενθουσιασμό την κάλεσαν για online μάθημα.

Πολύ σύντομα ήρθε η πρόσκληση από τον εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education: Της ζήτησαν να βρεθεί τον Απρίλιο του 2020 στην Ινδία για να εκπαιδεύσει στα Boomwhackers 300 σπουδαστές, ενώ τόσο πολύ άρεσε η μέθοδός της που ταυτόχρονα την έθεσαν και υποψήφια του μεγάλου διαγωνισμού Global Teacher Award.

Δείτε ένα βίντεο:

Το βιβλίο «Let’s Play Boomwhackers» έδωσε το έναυσμα για να καλέσουν την Έφη Μπαχτσεβάνα στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας της σε μουσικά workshops και καλλιτεχνικούς χώρους και συνέδρια.

Πηγή: infokids.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Μαϊ 2022

Oι 4 πιο συχνές wellness ερωτήσεις βρίσκουν -επιτέλους- απάντηση

Στο νέο βίντεο #BeautyStarsFest, η Κλειώ Στασινού απαντά σε τέσσερις ερωτήσεις τη γυμναστική και τη υγιεινή διατροφή, που σίγουρα έχεις αναρωτηθεί κι εσύ.

26 Μαϊ 2022

Love your body: Πώς θα βελτιώσεις τη σχέση σου με το σώμα σου

7 τρόποι που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τον εαυτό σου, όπως ακριβώς είναι.

Περισσότερα από

Life

26 Μαϊ 2022

Όταν ο Πρίγκιπας Κάρολος έπαιζε θέατρο

Ο Πρίγκιπας Κάρολος δεν διέφερε από τους συμμαθητές τους όταν φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο στη Σκωτία.

26 Μαϊ 2022

Η αρτηριακή υπέρταση αφορά και τις γυναίκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Σήμερα ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση.

26 Μαϊ 2022

Πράσινες πολιτιστικές Διαδρομές στα μουσεία της Αθήνας

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχουν και φέτος στην επικοινωνιακή δράση "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές".

26 Μαϊ 2022

Η Lapin House γιορτάζει 45 χρόνια

H εταιρία δημιούργησε ένα επετειακό limited edition φουλάρι.

24 Μαϊ 2022
24 Μαϊ 2022

Τα ωραιότερα δώρα γάμου από τα Studio Kosta Boda Illum για να προσφέρουμε κάτι που σίγουρα θα εκτιμηθεί

Δώρα γάμου. Οι ωραιότερες προτάσεις από το κατάστημα που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια

23 Μαϊ 2022

Το ντελίβερι παγωμένης μπύρας κάνει θραύση στη Βραζιλία

Ποιος δεν θα ήθελε να τού παραδοθεί στο σπίτι μια εξάδα παγωμένες μπύρες ακριβώς τη στιγμή που έχουν τελειώσει;

23 Μαϊ 2022

Ήξερες ότι μία στις τρεις μπουκιές φαγητού προέρχεται από τις μέλισσες;

Η Nestlé συμβάλλει στην προστασία των μελισσών, στηρίζοντας για ακόμη μία χρονιά τη δράση του The Bee Camp!

23 Μαϊ 2022

LG OLED Gallery TV: Η Τέχνη συναντά την τεχνολογία στην έκθεση "Non-Returns" του Σωτήρη Δανέζη

Ο Σωτήρης Δανέζης "επιστρέφει" στις περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις, για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του, αυτή τη φορά μέσα από φωτογραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα και έξι transmedia dοcs, τα οποία προβάλλονται σε οθόνες 65’’ LG OLED TV.