«Ο Βίντσε Κόρσο, σωσίας του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, είναι ένας άνεργος καθηγητής, καρπός της φευγαλέας σχέσης της μητέρας του με έναν άγνωστο ταξιδιώτη. Το μοναδικό ενθύμιο που έχει από τον πατέρα του είναι τρία βιβλία που ξέμειναν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου: μια κληρονομιά που του σημάδεψε τη ζωή. Για να επιβιώσει, καταφεύγει στη βιβλιοθεραπεία, ως επάγγελμα. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι η γειτόνισσά του, μανιώδης αναγνώστρια, εξαφανίζεται, ο Βίντσε αρχίζει να μελετά τη ζωή της γυναίκας μέσα από τα βιβλία που διάβασε, πεπεισμένος ότι με την εξαφάνισή της γράφει μια ιστορία που μόνο εκείνος μπορεί να αποκωδικοποιήσει».

Η περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Η Χαμένη Αναγνώστρια, του Fabio Stassi, συμπυκνώνει εκτός από την πλοκή του βιβλίου και όλα τα γοητευτικά στοιχεία του. Ένα νουάρ μυθιστόρημα γεμάτο βιβλία, βιβλία μέσα στα βιβλία- o πιο αγαπημένος εγκιβωτισμός των βιβλιόφιλων.

Ένα μυθιστόρημα που έκανε μπαμ, μετά την κυκλοφορία του και χάρισε στον συγγραφέα το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της χρονιάς, το 2016.

Ο Ιταλός συγγραφέας Fabio Stassi, είναι υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ιταλίας και ταυτόχρονα εργάζεται σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ρώμης. Η ζωή του μέσα στα βιβλία και η αγάπη του τόσο για τις ιστορίες, όσο και για την ίδια την πράξη της ανάγνωσης, διαπερνούν έντονα το μυθιστόρημά του.

Ο κεντρικός αντι-ήρωας Βίντσε Κόρσο, άνεργος, άτυχος και ελαφρώς χαμένος, διαρθρώνει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του γύρω από τα βιβλία- αυτό είναι άλλωστε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα.

Προσπαθεί να δώσει συμβουλές σε γυναίκες, μέσω των βιβλίων, αποτυχγάνει παταγωδώς και γεύεται κάθε μικρή ήττα της ημέρας καπνίζοντας στο διαμέρισμά του, σε συνοικία της Ρώμης. Τα γαλλικά τραγούδια που ακούει, γίνονται το σάουντρακ της πλοκής, η οποία ξεκινά κάπως διστακτικά, αποκτά σταθερό ρυθμό και σταδιακά απογειώνεται.

Διαβάζοντας τη Χαμένη Αναγνώστρια, θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα μολύβι, ώστε να σημειώνεις τα αμέτρητα βιβλία που αναφέρονται, τα τραγούδια και τις τοποθεσίες, ώστε να δημιουργήσεις εσύ το δικό σου χάρτη, όπου κινούνται οι ήρωες.

Όταν η γειτόνισσα του Βίντσε, κυρία Παρόντι, εξαφανίζεται, η πλοκή παίρνει γρηγορότερες στροφές και αποκτά στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος με τον κεντρικό ήρωα να μετατρέπεται στον πιο διαβασμένο ντετέκτιβ που έχουμε δει. Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο, ο Stassi συστήνει στο κοινό έναν καινούριο, γοητευτικό λογοτεχνικό χαρακτήρα που είναι μάλλον δύσκολο να μην αγαπήσεις τελικά, παρά τις πολλές ατέλειές του.

Ο Stassi καταφέρνει να σε αποπροσανατολίσει από τον στόχο του, μέχρι που η τελική αποκάλυψη σε αφήνει με κομμένη την ανάσα και δίνει απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, που εξελίσσονταν παράλληλα και συχνά κάτω από τα μάτια σου, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Ένα γοητευτικό, έξυπνο (ενίοτε κάπως εξυπναδίστικο) μυθιστόρημα που δε σε αφήνει να το αφήσεις.

Η Χαμένη Αναγνώστρια του Fabio Stassi κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Διάβασε εδώ ένα απόσπασμα. 
 

TAGS