Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα εξερευνήσουμε μια άγνωστη πλευρά της πόλης, τη νουάρ Αθήνα, στο πλαίσιο των Αθηναϊκών Διαδρομών Βιβλίου. Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και οι Εκδόσεις Καστανιώτη μάς προσκαλούν σε μια σκοτεινή διαδρομή, βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα των Σέργιου Γκάκα, Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Γιάννη Ράγκου, Μιμής Φιλιππίδη, Σταύρου Χριστοδούλου.

Από ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στη Φωκυλίδου το 1966 θα οδηγηθούμε σε μια αποκριάτικη βραδιά στην πλατεία Κολωνακίου και από εκεί στους πρώτους κατά συρροήν δολοφόνους που έδρασαν στην Ελλάδα. Θα περιπλανηθούμε στους αθηναϊκούς δρόμους του περιθωρίου περνώντας πάνω από τις στάχτες μιας παλιάς μονοκατοικίας, για να καταλήξουμε στα μυστικά παρακλάδια της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας, ανάμεσα σε διεφθαρμένους πολιτικούς και επίορκους αστυνομικούς. Και για το τέλος, θα ακολουθήσουμε τα χνάρια ενός παράφρονα αξιωματικού της αστυνομίας, που οργανώνει μυστικά σχέδια για ακραία καταστολή στα Εξάρχεια που φλέγονται.

Η διαδρομή βασίζεται στα βιβλία: «Έγκλημα στη Φωκυλίδου» της Μιμής Φιλιππίδη, «Μάσκες και σερπαντίνες» της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, «Μυρίζει αίμα» του Γιάννη Ράγκου, «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» του Σταύρου Χριστοδούλου, «Στάχτες» του Σέργιου Γκάκα, «Μαύρα κουφέτα» του Ιερώνυμου Λύκαρη και στο διήγημα «18η Μπρυμαίρ», του Γιάννη Ράγκου, που συγκαταλέγεται στον τόμο με διηγήματα Βαλκάνιων αστυνομικών συγγραφέων Balkanoir (επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης, Γιάννης Ράγκος). Αρχίζει από το Κολωνάκι και καταλήγει στα Εξάρχεια, με ενδιάμεσες στάσεις στην πλατεία Κολωνακίου, Σκουφά, Λυκαβηττού, Ιπποκράτους, σε μέρη όπου εκτυλίσσεται η δράση στα παραπάνω βιβλία. Επιμελητής της διαδρομής είναι ο Γιάννης Ράγκος.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου σχεδιάζονται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας. Χορηγός της δράσης είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Info

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Δεξαμενής (τέρμα Ηροδότου, στα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία. Ώρα: 17:30. Διάρκεια: 1 ½ ώρα. Απαραίτητη η κράτηση στο: www.eventora.com (οι συμμετοχές ανοίγουν στις 3 Φεβρουαρίου).

Photo by Adrian Dascal on Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS