Ένα καινοτόμο εμπορικό κέντρο στη Σουηδία έχει γίνει το πρώτο πολυκατάστημα στον κόσμο που πουλάει αποκλειστικά και μόνο ρούχα, αξεσουάρ, αντικείμενα για το σπίτι και έπιπλα από δεύτερο χέρι.

Στο ReTuna Återbruksgalleria τα παλιά αντικείμενα βρίσκουν μία εντελώς καινούργια ζωή και ανακαλύπτουν εκ νέου την χρηστική και αισθητική τους αξία μέσα από μία διαδικασία συντήρησης, ανανέωσης και μεταμόρφωσης όπου κρίθηκε απαραίτητο. Το αποτέλεσμα; Πριν τα μεταχειρισμένα αντικείμενα φτάσουν στα ράφια μοιάζουν σαν καινούργια και σίγουρα πολύ λαμπερά και στιλάτα.

Το πρωτοποριακό αυτό εμπορικό κέντρο που έχει σαν στόχο του ένα μόνο πράγμα, να αποδείξει πως τα «σκουπίδια» κάποιου μπορούν να γίνουν ο θησαυρός κάποιου άλλου, άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2015 στην πόλη Eskilstuna της νότιας Σουηδίας δίπλα στο τεράστιο κέντρο ανακύκλωσης Retuna Återvinnings.

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2015 στην πόλη Eskilstuna της νότιας Σουηδίας.
H μάνατζερ του εμπορικού κέντρου, Anna Bergstrom, έχει περάσει αρκετά χρόνια δουλεύοντας σε μεγάλες αλυσίδες μόδας.

H μάνατζερ του εμπορικού κέντρου, Anna Bergstrom, έχει περάσει αρκετά χρόνια δουλεύοντας σε μεγάλες αλυσίδες μόδας όμως σήμερα δηλώνει ότι αισθάνεται απαίσια κάθε φορά που σκέφτεται ή συνειδητοποιεί τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η ραγδαία επέκταση της μόδας στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Από την ημέρα που έγινε μητέρα αυτές οι σκέψεις και οι ενοχές γιγαντώθηκαν, όπως δηλώνει η ίδια στο BBC. «Άρχισα να νιώθω ότι ήθελα να είμαι ένα καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μου. Να κάνω κάτι πραγματικά καλό για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε». 

Η Bergstrom αποκαλεί το εμπορικό κέντρο «το μωρό μου» και λέει πως όνειρο της είναι η επιχείρηση της να αποτέλεσει ένα μέρος που κάποια στιγμή τα έφηβα παιδιά της θα είναι περήφανα να επισκέπτονται. 

Η λογική με την οποία λειτουργεί το διαφορετικό αυτό εμπορικό κέντρο είναι εξαιρετικά απλή. Οι κάτοικοι της περιοχής ξεχωρίζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, διαλέγοντας αυτά που δεν χρειάζονται πια, και τα τοποθετούν σε μεγάλους κάδους ανά κατηγορία. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι της εταιρίας επιλέγουν ποια είναι εκείνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποια όχι. Τέλος μοιράζουν τα αντικείμενα στα 14 καταστήματα που αποτελούν το εμπορικό κέντρο ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το καθένα.

Το πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση του ReTuna Återbruksgalleria είναι η απίστευτη οικονομική επιτυχία του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Πριν τα μεταχειρισμένα αντικείμενα φτάσουν στα ράφια μοιάζουν σαν καινούργια και σίγουρα πολύ λαμπερά και στιλάτα.

Το πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση του ReTuna Återbruksgalleria είναι η απίστευτη οικονομική επιτυχία του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα: μόνο μέσα στο 2017 το εμπορικό κέντρο σημείωσει τζίρο ύψους 860,000 λιρών από τις πωλήσεις ανακυκλώσιμων προϊόντων. 

Σύμφωνα με την Bergstrom, ωστόσο, το ReTuna Återbruksgalleria δεν έχει σαν προτεραιότητα του να λειτουργήσει στα στενά πλαίσια που θα λειτουργούσε μια άλλη, αντίστοιχη επιχείρηση που έχει ως στόχο το κέρδος και την εμπορικότητα. Βασικό μέλημα του mall είναι να αφυπνήσει τον κόσμο ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τα υπάρχοντα του και την αξία τους και προσπαθεί να μυήσει τους πελάτες σε έναν πιο ευσυνείδητο τρόπο ζωής μέσα από μία σειρά εργαστηρίων, σεμιναριών και ομιλιών γύρω από το περιβάλλον και την τεράστια σημασία της ανακύκλωσης για την υγεία του πλανήτη. 

 

Με πληροφορίες από τη Daily Mail και το BBC.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS