ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μέσα στο πανέμορφο σπίτι της Τζέιν Ώστεν στο Hampshire ο 19ος αιώνας είναι ακόμα ζωντανός

Εκεί γράφτηκαν μερικά από τα σημαντικότερα έργα της βρετανικής λογοτεχνίας.

Μέσα στο πανέμορφο σπίτι της Τζέιν Ώστεν στο Hampshire ο 19ος αιώνας είναι ακόμα ζωντανός

Η Τζέιν Ώστεν, μία από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μία από τις σπουδαιότερες Βρετανίδες όλων των εποχών, έγραψε στη σύντομη ζωή της (πέθανε σε ηλικία 41 ετών) 6 από τα πιο επιδραστικά μυθιστορήματα της αγγλικής πεζογραφίας. Το πηγαίο χιούμορ της, η μοναδική ικανότητα της να μπλέκει τις πιο κωμικές με τις πιο επίπονες καταστάσεις, ο τρόπος με τον οποίο καυτηρίασε τη θέση της γυναίκας στην Αγγλία της αυγής του 19ου αιώνα αλλά και η δυνατή φωνή με την οποία μίλησε για την ανάγκη των γυναικών να διαβάσουν και να μορφωθούν περισσότερο, να πάψουν να βλέπουν την ύπαρξη τους μόνο μέσα από το πρήσμα ενός «καλού γάμου» τάραξε την καλή κοινωνία της εποχής της και έγραψε ιστορία, επηρεάζοντας δεκάδες γυναίκες να μετά από εκείνη να γράψουν και να δημιουργήσουν.

Δυστυχώς σήμερα δεν γνωρίζουμε αρκετά για την προσωπική ζωή της μεγάλης αυτής συγγραφέως που συνέδεσε για πάντα το όνομα της με τα αριστουργήματα «Περηφάνεια και Προκατάληψη» και «Λογική και Ευαισθησία».

Στο συγκεκριμένο σπίτι ήταν που έγραψε τα έξι διάσημα μυθιστορήματα της και ένα 7ο μικρότερο αλλά και λιγότερο γνωστό, καθισμένη πάντα στην ίδια μικρή ροτόντα δίπλα σε ένα μεγάλο παράθυρο.

Είναι ωστόσο δεδομένο ότι η Ώστεν γεννήθηκε στο μικρό χωριό Steventon της κομητείας Hampshire, ένα μέρος με μόλις 250 κατοίκους, είχε άλλα επτά αδέλφια και ήταν γόνος μίας σχετικά εύπορης οικογένειας αν και οι δικοί της δεν μπορούσαν να θεωρηθούν πλούσιοι με την ακριβή έννοια που νοούταν κάποιος πλούσιος στην φεουδαρχική Αγγλία της Γεωργιανής περιόδου.

Κατά τα άλλα, η ζωή της σημαντικής αυτής μυθιστοριογράφου που δημιούργησε μερικούς από τους διάσημους χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας τυλίγεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Πλήρης απουσία συναισθηματικών ενδιαφερόντων (λέγεται ότι η Ώστεν δεν ερωτεύτηκε ποτέ και ότι αρνήθηκε κάποιες προτάσεις γάμου που της έγιναν γιατί επιθυμούσε να μείνει για πάντα στο πατρικό της). Η αδιαφορία της για τα ταξίδια και τις αλλαγές παραστάσεων. Η απόλυτη ικανοποίηση που φαίνεται πως αισθανόταν παραμένοντας σχεδόν μία ολόκληρη ζωή στο αγαπημένο σπίτι των γονιών της με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα που πέρασε στην Οξφόρδη για σπουδές όπως επίσης στο Σαουθάμπτον και στο Μπαθ όπου βρέθηκε για λίγο όπως όλες οι κοπέλες της καλής κοινωνίας της εποχής. Στο συγκεκριμένο σπίτι ήταν που έγραψε τα έξι διάσημα μυθιστορήματα της και ένα 7ο μικρότερο αλλά και λιγότερο γνωστό, καθισμένη πάντα στην ίδια μικρή ροτόντα δίπλα σε ένα μεγάλο παράθυρο.

Εκεί γεννήθηκε ο μοναδικός κύριος Ντάρσι, ο περήφανος αριστοκράτης με τους δύστροπους τρόπους και τη χρυσή καρδιά και η Έλινορ Ντάσγουντ, σοβαρή, αξιοπρεπής, εχέμυθη, ευγενική. Οι αξίες σύμφωνα με τις οποίες η Ώστεν πίστευε ότι οι άνθρωποι έπρεπε να ζουν τη ζωή τους έγιναν υπέροχοι χαρακτήρες και αποτυπώθηκαν στο χαρτί για να μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα με τη λογοτεχνική τους δύναμη και το φως.

Το όμορφο σπίτι της Ώστεν, εκεί που πέρασε σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής της, αποτυπώθηκε με λεπτομέρειες στον φακό του καναλιού MemorySeekers όπου μπορούμε να δούμε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά σε μία αναλυτική ξενάγηση. Τα δωμάτια όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια, μερικά προσωπικά αντικείμενα, αλλά και η περήφημη ξύλινη ροτόντα που τόσο αγαπούσε, ένα έπιπλο που έπαιρνε πάντοτε μαζί της και πάνω στο οποίο έγραψε και τα 6 μυθιστορήματα της. Μέσα στους τοίχους του παλιού αρχοντικού ο 19ος αιώνας είναι ακόμα ζωνταντός.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Kεντρική φωτογραφία: YouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.