Η Amalias 36 είναι το κτήριο που βρίσκεται στο νούμερο 36 της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας στην Αθήνα και είναι παραδοσιακά γνωστό ως Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου. Οικοδομήθηκε από τον πατριάρχη της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου, Νικόλα Δ. Λυκιαρδόπουλο, μεταξύ των ετών 1926-1933, βάσει σχεδίων του Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κυριακίδη. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενός εκμοντερνισμένου εκλεκτικισμού, με στοιχεία από το πνεύμα της γαλλικής Ecole des Beaux-Arts και της Art Deco.

Η ανέγερσή του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς πολλοί το έκριναν ως σύμβολο υπεροψίας και θεωρήθηκε ως «ουρανοξύστης» που ανορθώνεται με ασέβεια μπροστά από την ανατολική όψη της Ακρόπολης.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το Μέγαρο υπήρξε χώρος διανομής συσσιτίου και καταφύγιο καταδιωκόμενων από την Gestapo.

Η ανέγερσή του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς πολλοί το έκριναν ως σύμβολο υπεροψίας και θεωρήθηκε ως «ουρανοξύστης» που ανορθώνεται με ασέβεια μπροστά από την ανατολική όψη της Ακρόπολης. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το Μέγαρο υπήρξε χώρος διανομής συσσιτίου και καταφύγιο καταδιωκόμενων από την Gestapo.

Ο 2ος όροφος της Amalias 36 μπορεί να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Το 2008 ο Νικόλας Φ. Λυκιαρδόπουλος, συνονόματος και πρώτος δισέγγονος του Νικόλα Δ. Λυκιαρδόπουλου, άρχισε την απαραίτητη ανακαίνιση της παλιάς οικογενειακής κατοικίας. Έχοντας ως προτεραιότητα να μην υπάρξει καμία επέμβαση στον εσωτερικό χώρο όσον αφορά την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και το σχεδιασμό, παραμένει ένα κτήριο, από τα λίγα στην Αθήνα, που έχει διατηρήσει και εσωτερικά την υψηλή αισθητική της αρχιτεκτονικής της περιόδου του Μεσοπολέμου, με τα απλοποιημένα κλασικιστικά στοιχεία, τις περίτεχνες διακοσμήσεις, τους ιωνικούς κίονες και τα επιβλητικά ταβάνια.

Όλο το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής του κτηρίου μπορεί να αντιληφθεί κανείς με την είσοδό του στον 1ο όροφο.

Πλέον έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση ενός πολύ σημαντικού τμήματος των ορόφων του κτηρίου Amalias 36 και από το 2009 λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων. Οι αίθουσές του διατίθενται για να φιλοξενήσουν ειδικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, δεξιώσεις, επαγγελματικές παρουσιάσεις κ.ά., ενώ παράλληλα διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκθέσεις από την Image Gallery η οποία στεγάζεται στον χώρο.

Ο εσωτερικός διάκοσμος του ισογείου συνδυάζει τη διαχρονική πολυτέλεια του κλασικού με την απλότητα του μοντέρνου.

*Με πληροφορίες και φωτό από τη σελίδα του amalias36.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS