Στις 18 Ιανουαρίου πρόκειται να εγκαινιαστεί η έκθεση «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίου , που θα είναι ελεύθερη για το κοινό έως τις 11 Μαρτίου. Η έκθεση έχει ως στόχο να φωτίσει την πολυδιάστατη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη μέσα από τρεις ενότητες αφιερωμένες στην κινηματογραφική της καριέρα, την πορεία της στο θέατρο και την κοινοβουλευτική της δράση, ενότητες που επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Νικόλαος Καλτσάς (Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης).

Μάλιστα, η ημερομηνία έναρξης της έκθεσης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Κι αυτό γιατί το 18 ήταν η τυχερή μέρα της ίδιας και του Ντασσέν: 18 γνωρίστηκαν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν τις πρεμιέρες τους.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν μέσα από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, 13 κοστούμια από ταινίες και παραστάσεις, αλλά και ρούχα που φόρεσε η Μελίνα Μερκούρη σε στιγμές- ορόσημα της ζωής της. Η έκθεση πλαισιώνεται επίσης από προσωπικά της αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Όπως και επιστολές ανάμεσα στις οποίες και ένα εγκάρδιο σημείωμα της Ρόμι Σνάιντερ. Οι φωτογραφίες της δίπλα σε ονόματα παγκοσμίου φήμης -όπως ο Άρθουρ Μίλερ, ο Σαλβαντόρ Νταλί, η Κατρίν Ντενέβ, αλλά και η Ίντιρα Γκάντι αποτελούν «πειστήρια» μιας ζωής πλούσιας σε εμπειρίες.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

=

 

Με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, μεγάλα όνειρα κι εσωτερική δύναμη ήξερε να μαγνητίζει τους ανθρώπους. Ταυτισμένη με τους κινηματογραφικούς ρόλους της στις ταινίες «Στέλλα», «Ποτέ την Κυριακή», «Φαίδρα» και του «Τοπ Καπί» η Μελίνα Μερκούρη κατόρθωσε να αποκτήσει διεθνή φήμη ως ηθοποιός κι ερμηνεύτρια.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η Μελίνα Μερκούρη διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού και μάλιστα υπήρξε η μακροβιότερη στην Ελλάδα (1981-1989 και 1993-1994). Ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη και διεκδίκησε με πάθος τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ήταν εκείνη που υποστήριξε με θέρμη την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, που ονειρεύτηκε ένα Μουσείο για την Ακρόπολη, που στήριξε τον ελληνικό κινηματογράφο και καθιέρωσε τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ.

Ήταν εκείνη που υποστήριξε με θέρμη την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, που ονειρεύτηκε ένα Μουσείο για την Ακρόπολη, που στήριξε τον ελληνικό κινηματογράφο και καθιέρωσε τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ.

 

 

Ανάμεσα στα εκθέματα ιδαίτερη συγκίνηση προκαλεί η ελληνική σημαία που περιέβαλλε το φέρετρό της όταν μεταφέρθηκε από το αμερικάνικο νοσοκομείο Μεμόριαλ, όπου κατέληξε μετά τη μάχη της με τον καρκίνο, πίσω στην πατρίδα της. Μάλιστα σχετικά με την ασθένειά της είχε δηλώσει η ίδια: «Νομίζω ότι φοβόμουν την αρρώστια, αλλά τελικά φοβόμουν την στιγμή που δεν θα με αγαπούν πια». Την ώρα της κηδείας της, τα θέατρα και τα μαγαζιά στο Μπρόντγουεϊ παρέμειναν κλειστά, ενώ έσβησαν τα φώτα για ένα λεπτό σε ένδειξη πένθους. Πρόκειται για πρακτική που συνηθίζεται για τους Αμερικανούς ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν στις θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης. Η Μελίνα υπήρξε η μοναδική ξένη ηθοποιός που τιμήθηκε με αυτό τον τρόπο από το Μπρόντγουεϊ. Μια γυναίκα που όλοι θα θυμόστε.

Κεντρική εικόνα: Instagram @melinamercouriofficial_

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS