Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, το 1989, με τη γειτονική Σουηδία να ακολουθεί έξι χρόνια αργότερα. Τώρα μια νέα μελέτη, σύμπραξη του Δανέζικου Ινστιτούτου Ερευνών για Πρόληψη Αυτοκτονιών και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, φωτίζει ένα κοινωνικό φαινόμενο: εντυπωσιακή μείωση των αυτοκτονιών ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά αυτοκτονιών τόσο σε ομοφυλόφιλες όσο και σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις στις περιόδους 1989-2002 και 2003-2016. Όπως παρατήρησαν, οι αυτοκτονίες στην πρώτη κατηγορία μειώθηκαν κατά 46%, ενώ στη δεύτερη κατηγορία κατά 28%.

«Παρόλο που οι αυτοκτονίες στον γενικό πληθυσμό της Δανίας και της Σουηδίας παρουσιάζουν μείωση μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά στις ομοφυλόφιλες σχέσεις πέφτουν σε πιο ραγδαίους ρυθμούς, φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν» σχολίασαν οι ειδικοί, αφού παρακολούθησαν 28.000 άτομα σε ομοφυλόφιλες σχέσεις κατά μέσο όρο για 11 χρόνια.

Η επικεφαλής της μελέτης, Annette Erlangsen, πιστεύει ότι η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων πιθανό να περιόρισε τα συναισθήματα που συνδέονται με το κοινωνικό στιγματισμό. «Ο γάμος προστατεύει από την αυτοκτονία» σχολίασε συνοπτικά. Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών σε άτομα που βρίσκονται σε ομοφυλόφιλες σχέσεις παραμένουν υπερδιπλάσια των ετεροφυλόφιλων. «Φυσικά, είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν πέσει σχεδόν στο μισό. Παραμένουν όμως ανησυχητικά υψηλά» κατέληξε η Erlangsen.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ανασκόπηση του 2018, σε 35 μελέτες από 10 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νεαροί ομοφυλόφιλοι - άντρες και γυναίκες – διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν από τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους, παρόλο που σε κάποιες χώρες πλέον και οι δύο κατηγορίες έχουν το δικαίωμα να επισημοποιήσουν τον δεσμό τους. Άλλωστε ακόμα και στην «προοδευτική» Σκανδιναβία, οι διακρίσεις και τα στερεότυπα καλά κρατούν: πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των Δανών αντρών συνεχίζει να θεωρεί το σεξ μεταξύ δύο άντρων ηθικά εσφαλμένο.

Παρακολουθήστε παρακάτω μια προσωπική ιστορία που μας έφερε πιο κοντά στην ισότητα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Erik Simander/TT News Agency/via REUTERS

 

TAGS