ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μειώνονται οι αυτοκτονίες σε Δανία και Σουηδία μετά τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων

Τα κρούσματα αυτοκτονιών σε άτομα του ίδιου φύλου έχουν μειωθεί κατά 46% μέσα στα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη.

Μειώνονται οι αυτοκτονίες σε Δανία και Σουηδία μετά τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, το 1989, με τη γειτονική Σουηδία να ακολουθεί έξι χρόνια αργότερα. Τώρα μια νέα μελέτη, σύμπραξη του Δανέζικου Ινστιτούτου Ερευνών για Πρόληψη Αυτοκτονιών και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, φωτίζει ένα κοινωνικό φαινόμενο: εντυπωσιακή μείωση των αυτοκτονιών ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά αυτοκτονιών τόσο σε ομοφυλόφιλες όσο και σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις στις περιόδους 1989-2002 και 2003-2016. Όπως παρατήρησαν, οι αυτοκτονίες στην πρώτη κατηγορία μειώθηκαν κατά 46%, ενώ στη δεύτερη κατηγορία κατά 28%.

«Παρόλο που οι αυτοκτονίες στον γενικό πληθυσμό της Δανίας και της Σουηδίας παρουσιάζουν μείωση μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά στις ομοφυλόφιλες σχέσεις πέφτουν σε πιο ραγδαίους ρυθμούς, φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν» σχολίασαν οι ειδικοί, αφού παρακολούθησαν 28.000 άτομα σε ομοφυλόφιλες σχέσεις κατά μέσο όρο για 11 χρόνια.

Η επικεφαλής της μελέτης, Annette Erlangsen, πιστεύει ότι η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων πιθανό να περιόρισε τα συναισθήματα που συνδέονται με το κοινωνικό στιγματισμό. «Ο γάμος προστατεύει από την αυτοκτονία» σχολίασε συνοπτικά. Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών σε άτομα που βρίσκονται σε ομοφυλόφιλες σχέσεις παραμένουν υπερδιπλάσια των ετεροφυλόφιλων. «Φυσικά, είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν πέσει σχεδόν στο μισό. Παραμένουν όμως ανησυχητικά υψηλά» κατέληξε η Erlangsen.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ανασκόπηση του 2018, σε 35 μελέτες από 10 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νεαροί ομοφυλόφιλοι - άντρες και γυναίκες – διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν από τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους, παρόλο που σε κάποιες χώρες πλέον και οι δύο κατηγορίες έχουν το δικαίωμα να επισημοποιήσουν τον δεσμό τους. Άλλωστε ακόμα και στην «προοδευτική» Σκανδιναβία, οι διακρίσεις και τα στερεότυπα καλά κρατούν: πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των Δανών αντρών συνεχίζει να θεωρεί το σεξ μεταξύ δύο άντρων ηθικά εσφαλμένο.

Παρακολουθήστε παρακάτω μια προσωπική ιστορία που μας έφερε πιο κοντά στην ισότητα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Erik Simander/TT News Agency/via REUTERS

Read Next

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.