0
SHARES

«Χρόνια πολλά, κούκλα» μου λέει ο ταξιτζής το πρωί και το βλέμμα του γυάλιζε περίεργα. Με το ζόρι κρατήθηκα να μην του πω «μεγάλε, δεν γιορτάζουν οι κούκλες σήμερα. Γιορτάζουν οι γυναίκες που αγωνίζονται, που δίνουν μάχες ή που γλυτώνουν από μάχες, οι γυναίκες που κλαίνε για τις άδικες απώλειες, που κέρδισαν εδάφη με αγώνες, που ένιωσαν την εκμετάλλευση και την αδικία στο πετσί τους έναντι της αντρικής σωματικής υπεροχής, οι γυναίκες που πηγαίνοντας κόντρα και θυσιάζοντας την πλασματική βολή τους βρήκαν την ευθεία τους».

Δεν τα είπα όλα αυτά. «Η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες-πρόσφυγες» ψέλλισα και έπεσα με τα μούτρα στο κινητό μου, για να ξεχάσω. Άλλη απογοήτευση από εκεί. Το newsfeed μου είχε κατακλυστεί από την μια με λουλούδια, καρδούλες και τζιφάκια με απαστράπτουσες ευχές και από την άλλη με ποσταρίσματα αντρών που εύχονταν χρόνια πολλά στη γυναίκα-μανουλομάνουλο, εστιάζοντας χοντροκομμένα στα φυσικά της κάλλη και συνοδεύονταν από σχόλια «να μας ζήσουν», «να τις χαιρόμαστε» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Σουφραζέττες κάνουν πορεία στο Λονδίνο

Ένιωσα το αίμα να ανεβαίνει στα μηνίγγια μου. Δηλαδή οι μισοί φίλοι μου φέισμπουκ είναι στόκοι, μεταξύ αυτών και κάποιες γυναίκες δυστυχώς, και αντιλαμβάνονται την 8η Μαρτίου σαν μια ακόμα αφορμή για γιορτή αλά Αγίου Βαλεντίνου και οι άλλοι μισοί είναι κάφροι και λιγουρεύονται καμπύλες με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Προς ενημέρωση και των μεν και των δε θα ήθελα να πω ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε την ίδια ημέρα του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τα πανό τους έγραφαν «όχι άλλα 12ώρα σε άθλιες συνθήκες», «γιατί δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου» και «θα παλέψουμε μέχρι να νικήσουμε». Δεν έγραφαν «ευτυχώς που είμαστε γυναίκες».

Σουφραζέτες στο New York State Fair στις Συρακούσες, Νέα Υόρκη - 1915

«Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών» γράφει η wikipedia προς απάντηση όλων των «χαρούμενων». Την ημέρα για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών, επαναλαμβάνω σαν μάντρα και είμαι στο τσακ να το κάνω σχόλιο σε ένα επιπόλαιο μήνυμα που λαμβάνω στο ίνμποξ μου, το οποίο με καλεί να παραβρεθώ και να γιορτάσω μαζί με κάποιες άλλες αλαφροΐσκιωτες την ημέρα της γυναίκας σε ένα στριπτιζάδικο με αγόρια έτοιμα για όλα. Καμία αντίρρηση, αλλά κυρίες μου να σας πω μόνο ότι το στριπτιζάδικο είναι εκεί όλες τις ημέρες του χρόνου και ότι η επιλογή του ως τρόπο διασκέδασης σήμερα, είναι πιο συντηρητική κι από την καταδυνάστευση που θέλουν να αποτάξουν.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε trance. 

TAGS