Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος βραβεύθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC, η οποία ωστόσο κινδυνεύει μετά την απόρριψή της από τους Κολομβιανούς, προειδοποίησε η επιτροπή Νόμπελ.

"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η διαδικασία ειρήνης να διακοπεί και να ξαναρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος", κάτι που "καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο από τα δύο μέρη", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", πρόσθεσε. "Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της ειρήνης", είπε ακόμη.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.

"Ηταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία", δήλωσε ο Όλαβ Νγιόελσταντ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.

Η πλειοψηφία των κολομβιανών ψηφοφόρων απέρριψε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των Farc Ροντρίγκο Λοντόνιο, πιο γνωστός με το πολεμικό του όνομα Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν τεσσάρων ετών που διεξήχθησαν στην Κούβα.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

TAGS