Η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ και η Αγγλονιγηριανή Μπερναρντίν Εβαρίστο είναι οι νικήτριες του φετινού Man Booker, του πιο έγκυρου βραβείου αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Τα βιβλία τους που θεωρήθηκαν από την επιτροπή καλύτερα της χρονιάς είναι το The Testaments της Μ. Άτγουντ και το Girl, Woman, Other της Μ. Εβαρίστου.

Το πρώτο, είναι η συνέχεια του έργου της Άτγουντ The Handmaid’s Tale, μια δυστοπία για τη ζωή των γυναικών, το οποίο έγινε τηλεοπτική σειρά, σάρωσε τα βραβεία και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέθηκε με την εποχή του κινήματος #Me too. Το βιβλίο της Εβαρίστου, είναι μια αφήγηση για την πολυπλοκότητα της φυλής, του φύλου, της  της πολιτικής, της φιλίας, της αγάπης, του φόβου και της λύπης μέσα από την αφήγηση της ζωής των μαύρων στη Βρετανία. 

Είναι η πρώτη φορά που το βραβείο απονέμεται σε μαύρη γυναίκα, ενώ είναι από τις σπάνιες φορές που το βραβείο μοιράζεται ανάμεσα σε δυο υποψήφιους. Στην ιστορία του βραβείου που διανύει τον 51ο χρόνο του, δόθηκε μόνο δυο φορές σε δυο συγγραφείς, στους Ναν Γκόρντιμερ και Στάνλεϊ Μίντλετον το 1974 και στους Μάικλ Οντάατζε και Μπάρι Άνσγουωρθ το 1992.

Ο θρύλος της λογοτεχνίας, η 79χρονη Μάργκαρετ Άτγουντ έχει βραβευτεί με το Μπούκερ για το βιβλίο της The Blind Assassin το 2000.  

Η Άτγουντ δήλωσε κατάπληκτη για το βραβείο καθώς δήλωσε ότι είναι πια πολύ ηλικιωμένη, ενώ η Εβαρίστο θεώρησε απίστευτο το ότι μοιράστηκε το βραβείο με μια γυναίκα που έχει γράψει ιστορία στο χώρο της λογοτεχνίας. 

Το βραβείο Μπούκερ από το 2014 μπορεί να συμπεριλάβει  οποιοδήποτε μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, από συγγραφέα μέλος της πρώην Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ή από αγγλόφωνη χώρα. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών. Και τα δυο βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

φωτο: Man Booker, Reuters

Πηγή: thetoc.gr

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS