Αυτή την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι θα παραστεί σε διάσκεψη δωρητών της Συρίας στο Λονδίνο, όπου θα παροτρύνει τους παγκόσμιους ηγέτες να διαθέσουν 1,4 δις $ για την εκπαίδευση των προσφύγων από τη Συρία, αναφέρει το Reuters.

Αναφορές από το Ίδρυμα Μαλαλα - μια οργάνωση που έχει συσταθεί από την ίδια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση - υποστηρίζουν ότι τα 700.000 παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την Ιορδανία, το Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση. Κινδυνεύουν να γίνουν μια «χαμένη γενιά», είπε η Γιουσαφζάι, σύμφωνα με το BBC.

Η Μαλάλα έγραφε ένα ανώνυμο blog για το BBC για τη ζωή στο Πακιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Τον Οκτώβριο του 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ένοπλους Ταλιμπάν ως μια απόπειρα δολοφονίας. Επέζησε και από τότε αποστολή της είναι να παλεύει για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Έχω συναντήσει πάρα πολλά προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία είναι ακόμα στο μυαλό μου και δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Η σκέψη ότι δεν θα είναι σε θέση να πάνε ποτέ στο σχολείο σε ολόκληρη τη ζωή τους είναι εντελώς σοκαριστική και δεν μπορώ να το δεχτώ.

Το Reuters αναφέρει ότι η διάσκεψη της Πέμπτης θα συνδιοργανωθεί από τον ΟΗΕ και κάποιες κυβερνήσεις όπως της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και του Κουβέιτ, και η Μαλάλα θα μιλήσει μαζί με ένα 17χρονο κορίτσι τη Muzoon Almellehan, η οποία είναι σήμερα εγγεγραμμένη σε σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γιουσαφζάι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχω συναντήσει πάρα πολλά προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία είναι ακόμα στο μυαλό μου και δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Η σκέψη ότι δεν θα είναι σε θέση να πάνε ποτέ στο σχολείο σε ολόκληρη τη ζωή τους είναι εντελώς σοκαριστική και δεν μπορώ να το δεχτώ. Ελπίζω να ενθαρρύνω και να εμπνεύσω τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράση. Δεν μπορώ να περιμένω. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να γίνει κάτι.»

Οι δηλώσεις της Γιουσαφζάι έγιναν μετά την είδηση ​​της περασμένης εβδομάδας ότι ένα 13χρονο αγόρι, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν έγραψε μια επιστολή στον David Cameron από το στρατόπεδο Calais Jungle. «Επειδή το σχολείο μου βομβαρδίστηκε δεν μπορούσα να πάω στην τάξη μου να κάνω μάθημα. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί μου αρέσει να μαθαίνω. Τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν τα αγγλικά και τα μαθηματικά. Ήμουν ο καλύτερος μαθητής σε όλα σχεδόν τα μαθήματα... Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου.»

Σε μια ανάρτηση που έγινε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μαλάλα, η Almellehan περιγράφει τη συνάντησή της με τη Γιουσαφζάι. Συναντήθηκαν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Ιορδανία, όπου η Almellehan ζούσε με την οικογένειά της αφού διέφυγε από τη Συρία. Ανατρέχει και στις δικές της εμπειρίες με την εκπαίδευση εκεί.

«Ήμουν πολύ χαρούμενη που μπορούσα να συνεχίσω τις σπουδές μου, ενώ ζούσα σε στρατόπεδα - αλλά είδα ότι άλλα κορίτσια δεν παρακολουθούσαν μαθήματα. Πολλά κορίτσια παντρεύονταν σε πολύ νεαρή ηλικία επειδή οι γονείς τους ήλπιζαν ότι το να έχουν ένα σύζυγο θα τις προστάτευε. Εγώ δεν συμφωνούσα με αυτό κι έτσι άρχισα να πηγαίνω από οικογένεια σε οικογένεια, και να λέω στους γονείς ότι η εκπαίδευση είναι η καλύτερη προστασία για τις κόρες τους - και ζητούσα από τα κορίτσια να υψώσουν τις φωνές τους μαζί μου στον αγώνα για τα δικαιώματά μας."

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Μαλαλα, οι χορηγοί έχουν δώσει μέχρι σήμερα μόνο το 37% της χρηματοδότησης που απαιτείται για σχολεία και εκπαιδευτικούς χώρους στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να αναπληρωθεί το έλλειμμα.

 

Φωτο: United Nations Photo

TAGS