0
SHARES

Η βιτρίνα είναι μικρή, αλλά τα βιβλία που παρατάσσονται κατά μήκος της, εκλεκτά. Δεν υπάρχει βιβλιόφιλος που να περνάει μπροστά από το Liber και να μην μπαίνει στον πειρασμό να το επισκεφτεί. Και από τη στιγμή που γίνεται το πρώτο βήμα, το νέο αυτό βιβλιοπωλείο της Αγίας Παρασκευής μετατρέπεται αυτομάτως σε στέκι.

Το φωτεινό, πολύχρωμο εσωτερικό του, με τους ενημερωμένους τίτλους, παιδικούς και ενηλίκων, τις αναπαυτικές πολυθρόνες, τα κομψά side tables, το μπολ με τα γλυκίσματα για τα παιδιά, σε συνδυασμό με τη ζεστή υποδοχή από τον ιδιοκτήτη, Γιάννη Χριστάκο, δημιουργεί την αίσθηση πως δεν βρίσκεσαι σε κατάστημα, αλλά σε σαλόνι σπιτιού με τεράστια, πλούσια βιβλιοθήκη – με τη διαφορά πως ό,τι υπάρχει στα ράφια μπορείς να το κάνεις δικό σου. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς αναζητάς, ο Γιάννης θα σε καθοδηγήσει ώστε να το βρεις.

«Πριμοδοτούμε την κουβέντα με τους πελάτες μας ακόμα και αν είναι καινούριοι ή ιδιαίτερα τότε, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα προφίλ για το τι θα ήθελαν. Έτσι αρχίζει να καλλιεργείται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας». Σχέση που υπερβαίνει την εμπορική συνδιαλλαγή και μπορεί να εξελιχθεί σε φιλία. Αυτό είναι κάτι που μόνο ένα μικρό βιβλιοπωλείο μπορεί να προσφέρει. Η επαφή, η συζήτηση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον αναγνώστη, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που τους συνδέει η ειλικρινής, βαθιά αγάπη για το βιβλίο είναι, απλά, αναντικατάστατα.

Η βιτρίνα είναι μικρή, αλλά τα βιβλία που παρατάσσονται κατά μήκος της, εκλεκτά. Δεν υπάρχει βιβλιόφιλος που να περνάει μπροστά από το Liber και να μην μπαίνει στον πειρασμό να το επισκεφτεί.

Η αγάπη του Γιάννη για το βιβλίο είναι αδιαπραγμάτευτη και μακροχρόνια, είναι σχέση ζωής. Αν και προέρχεται από τον χώρο των φαρμακευτικών πωλήσεων, ανέκαθεν λάτρευε το βιβλίο, από μικρό παιδί, και όταν ήρθε η μία και αποφασιστική ευκαιρία να ανοίξει το δικό του βιβλιοπωλείο, την άδραξε. Επέλεξε ως τοποθεσία το Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής «επειδή η συγκεκριμένη περιοχή έχει τα στοιχεία της γειτονιάς, και θεωρώ ότι ένα βιβλιοπωλείο πρέπει πρωτίστως να είναι βιβλιοπωλείο γειτονιάς, να το αγκαλιάσει η περιοχή στην οποία βρίσκεται». Το όνομά του προήλθε από τη λατινική λέξη που σημαίνει και «βιβλίο» και «ελεύθερος».

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Liber είναι το γεγονός ότι επιδιώκει να στηρίζει τους μικρούς εκδοτικούς οίκους που ο Γιάννης ξεχωρίζει για την ποιότητα της παραγωγής τους. «Παρά τις δυσκολίες της εποχής, γεννιούνται νέοι εκδότες οι οποίοι είναι και ιδιαίτερα θαρραλέοι». Μερικά μόνο από τα ονόματα που αναφέρει, ενδεικτικά, είναι οι εκδόσεις Κιχλή, Αντίποδες, Οκτάνα, Έρμα (για βιβλία ενηλίκων) και Κόκκινο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Καλειδοσκόπιο (για παιδικά βιβλία).

«Πριν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια, δεν φανταζόμουν ότι το παιδικό βιβλίο θα είχε τέτοια δυναμική, παρόλο που και ο ίδιος έχω έναν γιο, 13 χρονών σήμερα» προσθέτει. «Έχω διαπιστώσει ότι πολλές μητέρες είναι εξαιρετικά ενημερωμένες και εκτιμούν το ότι έχουμε πολύ καλούς εκδότες παιδικού βιβλίου – και μικρούς. Μάλιστα αν υπάρχει κάποιος ακόμα που γνωρίζουν και εκτιμούν, μάς τον μεταφέρουν για να τον φέρουμε κι εμείς».

«Πριν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια, δεν φανταζόμουν ότι το παιδικό βιβλίο θα είχε τέτοια δυναμική, παρόλο που και ο ίδιος έχω έναν γιο, 13 χρονών σήμερα».

Η σχέση καθοδήγησης του Liber με τους αναγνώστες είναι, λοιπόν, αμφίδρομη και αυτό το δημιουργικό πάρε-δώσε ενισχύεται διαρκώς, καθώς το βιβλιοπωλείο έχει αρχίσει να ζωντανεύει ακόμα περισσότερο με εκδηλώσεις. Ήδη την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα διοργανώνει μια παιδική λέσχη ανάγνωσης, «όπου έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας παιδιών 4-8 ετών. Τα παιδιά χαίρονται από την ανάγνωση μιας όμορφης ιστορίας, η οποία ολοκληρώνεται με τις ζωγραφιές που κάνουν με βάση το βιβλίο». Επιπλέον, το νέο βιβλιοπωλείο πλαισιώνει παρουσιάσεις βιβλίων - παιδικών και ενηλίκων - από τους ίδιους τους συγγραφείς τους. «Στις 26 Φεβρουαρίου θα έχουμε τον Γιώργο Συμπάρδη, όπου θα μιλήσουμε για τα “Αδέλφια”, το τελευταίο του βιβλίο [σ.σ.: κυκλοφορεί από εκδόσεις Μεταίχμιο], και θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά. Έτσι ξεκινάμε να φιλοξενούμε ανθρώπους των γραμμάτων, ώστε ο χώρος μας να γίνει ακόμα πιο φωτεινός και πνευματικός».

Το προσωπικό όραμα του Γιάννη, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια που εισπράττει από τους πελάτες καθημερινά, του δίνει δύναμη να υπερβαίνει τις πρακτικές δυσκολίες. Το Liber, αν και μετρά λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας, διεκδικεί μια σταθερή θέση ανάμεσα στις βιβλιοφιλικές γωνιές της πόλης, τους μικρούς, τρελούς Δον Κιχώτες που, ωστόσο, καταφέρνουν να νικήσουν τους ανεμόμυλους.

Info

Liber, Ελπίδος 8, Αγία Παρασκευή, τηλ. 211 1150137, www.facebook.com/bibliaLiber/

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS