«Συγνώμη δεν θα το ξανακάνω, είχα τα νεύρα μου», «Δεν ξέρω τι με έπιασε. Δεν θα επαναληφθεί» ή «Εσύ φταις που με εκνεύρισες. Είδες τι καλά είμαστε τώρα;», είναι μερικές από τις φράσεις που κάθε γυναίκα ακούει σε περίπτωση που αντιδράσει έπειτα από την κακοποίηση που έχει υποστεί από τον σύντροφό της.

Πόσες γυναίκες έχουν δειλιάσει και έχουν αλλάξει γνώμη μπροστά στα παρακάλια του κακοποιητή τους, ο οποίος τους ζητά απεγνωσμένα συγχώρεση; Πολλές και δυστυχώς όχι μόνο μία φορά. Ο χειρισμός των ανθρώπινων συναισθημάτων είναι άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα των κακοποιητών οι οποίοι στοχεύουν στο θυμικό και στα αγνά αισθήματα του «θύματος» προκειμένου να πάρουν αυτό που τελικά επιθυμούν. Στην προκειμένη τη συγχώρεση η οποία θα αποτρέψει τον χωρισμό.

Ο χειρισμός των ανθρώπινων συναισθημάτων είναι άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα των κακοποιητών οι οποίοι στοχεύουν στο θυμικό και στα αγνά αισθήματα του «θύματος» προκειμένου να πάρουν αυτό που τελικά επιθυμούν. Στην προκειμένη τη συγχώρεση η οποία θα αποτρέψει τον χωρισμό.

Πόσο ψεύτικη μπορεί όμως να είναι αυτή η «συγνώμη»; Πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ευάλωτος συναισθηματικά, φοβισμένος και μόνος; Το νέο σποτ της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων επικεντρώνεται σε αυτά ακριβώς τα «κούφια» λόγια που καμία γυναίκα δεν πρέπει πια να πιστεύει. Γιατί όποιος το κάνει μία φορά, είναι βέβαιο ότι θα το ξανακάνει.

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 λειτουργεί πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες και τους φορείς.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS