ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λαχταριστή lemon pie τώρα που οι λεμονιές έχουν κέφια

Βελούδινη lemon pie που θα συντροφεύσει τον απογευματινό σας καφέ.

Λαχταριστή lemon pie τώρα που οι λεμονιές έχουν κέφια

Τα ελληνικά λεμόνια είναι ίσως τα πιο μυρωδάτα στον κόσμο. Και λίγο-πολύ όλοι μας μπορούμε να βρούμε σπιτικά λεμονάκια από την αυλή κάποιου φίλου ή συγγενή. Η lemon pie είναι το αμέσως επόμενο που πρέπει να κάνετε μετά το λιμοντσέλο.

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο σε κυβάκια (από το ψυγείο)
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό

Για την κρέμα

  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης (1 φύλλο των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα)
  • 500 γρ. γάλα αγελάδος, φρέσκο, πλήρες
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ (70 γρ.)
  • ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά (ή από μοσχολέμονα, αν βρείτε ακέρωτα)
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι
  • 1 σφηνάκι λικέρ λιμοντσέλο

Για τη συναρμολόγηση

  • 1 λεμόνι ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές φέτες-μισοφέγγαρα (ή 2 - 3 ακέρωτα μοσχολέμονα, αν βρείτε)

Μερίδες 10-12

Προετοιμασία 40΄Αναμονή 1 ώρα (για τη ζύµη) + 1 ώρα (για την κρέµα),Ψήσιμο 30΄

ΔιαδικασίαΖύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βάζουμε εκεί το βούτυρο, τα αυγά και το κρύο νερό. Ζυμώνουμε γρήγορα τα υλικά με τα χέρια, χωρίς να επιμείνουμε ιδιαίτερα. Πλάθουμε το μείγμα σε μπάλα, ακόμη και αν το βούτυρο δεν έχει πλήρως ενσωματωθεί στη ζύμη. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια τη βγάζουμε και κόβουμε τη μισή (την υπόλοιπη την ξανατυλίγουμε σε μεμβράνη και την κρατάμε για να τη χρησιμοποιήσουμε μια άλλη φορά - στο ψυγείο διατηρείται για 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη για 1 μήνα).

Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια για να μαλακώσει και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε μια λαδόκολλα σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 26 - 28 εκ. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 - 24 εκ. και την πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στις γωνίες και στα τοιχώματα. Κόβουμε όση περισσεύει. Σκεπάζουμε την τάρτα με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ψήνουμε την τάρτα για 15 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι (ή τα φασόλια) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Κρέμα

Μαλακώνουμε τη ζελατίνη βυθίζοντάς τη σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για μερικά λεπτά. Ανακατεύουμε το γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα σε μπεν μαρί (δηλαδή, σε ένα μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει - το νερό δεν θα πρέπει να ακουμπά τον πάτο του μπολ), προσθέτοντας και τη ζελατίνη, στυμμένη καλά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η κρέμα πήξει. Την αφήνουμε να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα, και ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και το λιμοντσέλο, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

Συναρμολόγηση

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην προψημένη ζύμη, αφού αυτή έχει κρυώσει καλά. Βράζουμε τις φέτες λεμονιού για 1 λεπτό και τις σουρώνουμε. Επειτα βάζουμε στην κατσαρόλα 200 γρ. νερό και 200 γρ. ζάχαρη και μόλις βράσουν προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε τα λεμόνια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Με αυτά γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Read Next

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.