Ένα «κρυμμένο» mural του Keith Haring, το μεγαλύτερο έργο του στην Ευρώπη, αποκαλύφθηκε στο Άμστερνταμ το 2018, 32 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας του. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το ύψους 12 μέτρων έργο το 1986, όταν είχε βρεθεί στην πόλη για μια προσωπική του έκθεση στο μουσείο Stedelijk, και το δώρισε στην ολλανδική πρωτεύουσα.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του από AIDS κι ενώ είχε δημιουργήσει έναν πολύχρωμο καμβά με τις χαρακτηριστικές φιγούρες του για το εσωτερικό του μουσείου, ζήτησε ένα δημόσιο χώρο ώστε να ζωγραφίσει κάτι που θα έμενε στην πόλη.  Αυτό που εμπνεύστηκε ήταν ένα παράξενο υβριδικό πλάσμα, μισό σκύλο μισό ψάρι, στη ράχη του οποίου βρίσκεται άλλη μία από τις χαρακτηριστικές φιγούρες του, ενώ το συγκεκριμένο έργο παρέμεινε ασπρόμαυρο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε χρειάστηκε μια μέρα για να το ολοκληρώσει και είναι το μεγαλύτερό σε διαστάσεις έργο του στην Ευρώπη, λίγο μεγαλύτερο από μια άλλη μνημειώδη τοιχογραφία του στην Πίζα. Το εντυπωσιακό έργο «εξαφανίστηκε» τρία χρόνια μετά το 1989, όταν σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου, που τότε λειτουργούσε ως αποθήκη για το μουσείο, τοποθετήθηκαν πάνελ μόνωσης από αλουμίνιο.

Η γνωστή street artist Aileen Middel, γνωστή και ως Mick La Rock, είναι ο άνθρωπος που κινητοποίησε όλες τις διαδικασίες για να παραδοθεί ξανά στο κοινό αυτό το μοναδικό έργο του Keith Haring.  Όταν το 2009, το μουσείο Stedelijk μετακόμισε την αποθήκη του σε άλλο μέρος, η street artist πέτυχε τυχαία μια φωτογραφία του έργου κι έκτοτε ξεκίνησε μια προσπάθεια 4 ετών για να πείσει το μουσείο να ασχοληθεί με την αποκατάσταση και επαναφορά του έργου. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Σήμερα τo κτίριο είναι αποθήκη για την αλυσίδα σουπερμάρκετ Markt Kwartier West. Παρόλο που η ιδιοκτησία του κτιρίου έχει αλλάξει, το Ίδρυμα Keith Haring διατηρεί τα δικαιώματα στο έργο και έχει επίσης αναλάβει την συντήρηση του ώστε να παραμείνει σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ορατή μνήμη του αρχικού έργου του Keith Haring, ενός καλλιτέχνη που με τα έργα του σημάδεψε για πάντα το χώρο της τέχνης.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS