Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1894 στη Ναντ της Γαλλίας με το όνομα Lucy Renee Mathilde Schwob ενώ πολύ γρήγορα αμφισβήτησε τις συμβάσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας. Έχοντας μεγαλώσει σε καλλιτεχνική οικογένεια, άρχισε από πολύ νωρίς την αναζήτησή του στα μονοπάτια της τέχνης. Η ψυχική ασθένεια της μητέρας, η οποία οδηγήθηκε σε εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, επηρέασε όχι μόνο την ίδια αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

Το 1918 άλλαξε το όνομά της σε Κλοντ Καέν, ξύρισε τα μαλλιά της και σύστησε τη νέα της περσόνα, η οποία ακροβατούσε ανάμεσα στο αρσενικό, το θηλυκό και το ανδρόγυνο. Σταθμό στη ζωή της αποτέλεσε ο δεύτερος γάμος του πατέρα της, με τη Μαντάμ Μαλέρμπ, η οποία είχε μία κόρη τη Σουζάν. Ο Κλοντ ερωτεύτηκε σφόδρα της Σουζάν και κάπως έτσι ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο της εποχής: Οι δύο θετές αδερφές που διατηρούσαν ερωτική σχέση. Πράγματα ανήκουστα για τη συντηρητική κοινωνία εκείνων των χρόνων.

Ο Κλοντ ερωτεύτηκε σφόδρα της Σουζάν και κάπως έτσι ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο της εποχής: Οι δύο θετές αδερφές που διατηρούσαν ερωτική σχέση. Πράγματα ανήκουστα για τη συντηρητική κοινωνία εκείνων των χρόνων.

Παράλληλα με τις προσωπικές του αναζητήσεις, η καριέρα του Κλοντ άρχισε να ανθίζει, καθώς η δουλειά του αντανακλούσε τη δυναμική της fine art σκηνής σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που υπήρχε εκείνη την εποχή για τους μη δυτικούς πολιτισμούς. Έκανε εικονογραφήσεις για βιβλία και περιοδικά, ενώ η δουλειά του είχε παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Φθινοπωρινό σαλόνι.

To πορτρέτο του ζευγαριού. Αριστερά ο Κλοντ και δεξιά η Μαρσέλ.

Το 1920 Κλόντ και Μαρσέλ – όπως λεγόταν πλέον η Σουζάν – μετακόμισαν στο Παρίσι, όπου συνδέθηκαν με τους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής. Στην ιστορία έχει μείνει το πορτρέτο του Κλοντ με τη σύντροφό του Μαρσέλ, μία αλληγορία πάνω στη σχέση δύο έντονων προσωπικοτήτων ενώ το Το 1929 δημοσίευσε άρθρα για την αμφιλεγόμενη θεωρία του Χάβελοκ Έλις, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα ενός τρίτου φύλου, ενώνοντας αρσενικά και γυναικεία χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS