Ένας εργαζόμενος της γκαλερί Ricci Oddi στην πόλη Πιασέντζα της βόρειας Ιταλίας έμεινε πραγματικά άφωνος όταν καθαρίζοντας έναν αναρριχώμενο κισσό στο εξωτερικό τμήμα του κτηρίου ανακάλυψε ένα μεταλλικό πλαίσιο πάνω σε έναν τοίχο. Πίσω από αυτό βρισκόταν μία εσοχή μέσα στην οποία ο σοκαρισμένος υπάλληλος εντόπισε μία μαύρα τσάντα. Την άνοιξε και βρέθηκε μπροστά σε ένα χαμένο πίνακα του Γκούσταφ Κλιμτ, ο οποίος είχε κλαπεί από την ίδια ακριβώς γκαλερί πριν από 23 χρόνια.

Το έργο με τίτλο «Το Πορτρέτο Μιας Κυρίας» αξίζει 60 εκατομμύρια δολάρια και εξαφανίστηκε μέσα από τον χώρο τέχνης Ricci Oddi το 1997, κάτω από πραγματικά μυστηριώδεις συνθήκες. Συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς οι υπεύθυνοι της γκαλερί ετοιμαζόντουσαν να παρουσιάσουν σε μία νέα έκθεση, που θα έκανε σύντομα εγκαίνια, το συγκεκριμένο έργο του κορυφαίου Αυστριακού ζωγράφου όταν ο πίνακας χάθηκε, κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους. Οι δράστες είχαν ρίξει την κορνίζα του πίνακα από την οροφή του κτιρίου της γκαλερί, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι η διάρρηξη είχε γίνει από τον φεγγίτη, κάτι που όμως δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί, καθώς ο φεγγίτης ήταν πολύ μικρός για να χωρέσει τον πίνακα, όπως γράφει το BBC. 

Επί 22 ολόκληρα χρόνια κανείς δεν είχε δει τον πίνακα στα μάτια του ούτε και να υποθέσει ποιοι μπορεί να ήταν οι ένοχοι. Αυτή τη στιγμή, το έργο ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν είναι το αυθεντικό, αλλά ο διευθυντής της γκαλερί Massimo Ferrari δηλώνει σίγουρος ότι πως πρόκειται για το πρωτότυπο.

Ο εργαζόμενος που βρήκε τον πίνακα, αρχικά σκέφτηκε ότι η μαύρη τσάντα ήταν απλώς σκουπίδια και η έκπληξή του ήταν μεγάλη όταν αντίκρισε το έργο. Τώρα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα χρησιμοποιήσει επιστημονικές αναλύσεις για να εξετάσει εάν είναι το γνήσιο έργο και εάν έχει πραγματικά περάσει τα τελευταία 22 χρόνια κρυμμένο σε μια τρύπα στον τοίχο. Το «Πορτρέτο μιας Κυρίας» φιλοτέχνησε  ο  Γκούσταβ Κλιμτ προς το τέλος της ζωής του μεταξύ 1916 και 1917.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS