Φανταστείτε να προσπαθείτε να φωτογραφίσετε με το κινητό σας ένα πορτοκάλι πάνω στο φεγγάρι. Ακούγεται απίστευτο, κι όμως κάτι ανάλογο πέτυχαν οι επιστήμονες που κατέγραψαν την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας στην ιστορία. Καθοριστικό ρόλο στην ομάδα τους, στην οποία εργάστηκαν πάνω από 200 ερευνητές, έπαιξε μια νεαρή επιστήμονας.

Η Katie Bouman ήταν εκείνη που κατάφερε να αναπτύξει, πριν από τρία χρόνια, έναν αλγόριθμο ο οποίος οδήγησε στη σούπερ εξελιγμένη τεχνική απεικόνισης της μαύρης τρύπας. Τότε, μάλιστα, η Bouman ήταν απλώς μια φοιτήτρια Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Οι μαύρες τρύπες, που απορροφούν το φως, είναι εξ ορισμού αόρατες. Το μοναδικό ίχνος που μπορούμε να έχουμε από αυτές είναι μια σκιά που δημιουργείται όταν αλληλεπιδρούν με την ύλη που τις περιβάλλει. Για να φωτογραφηθεί η πρώτη από αυτές συγκεντρώθηκαν εκατομμύρια γιγαμπάιτ δεδομένων από ένα δίκτυο τηλεσκοπίων, τα οποία συνδυάστηκαν με τη βοήθεια του αλγόριθμου της Bouman - και άλλους αλγόριθμους.

«Αναπτύξαμε τρόπους να συνθέσουμε δεδομένα και δοκιμάσαμε διαφορετικούς αλγόριθμους, στα τυφλά, μέχρι να έχουμε μια εικόνα» είπε η Bouman στο CNN. «[Η Bouman] υπήρξε σημαντικό μέλος της ομάδας απεικόνισης» επιβεβαίωσε ένας από τους ερευνητές, ο συνεργάτης του MIT Vincet Fish. «Μια από τις ιδέες που έφερε στην ομάδα μας είναι ότι οι εικόνες -αρκεί να σκεφτούμε τις φωτογραφίες που βγάζουμε με την κάμερα του κινητού μας- έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες... αν ξέρουμε τι είναι ένα πίξελ, μπορούμε να μαντέψουμε ποιο βρίσκεται δίπλα του». Για παράδειγμα, κάποιες περιοχές είναι πιο επίπεδες και άλλες πιο τραχιές. Κωδικοποιώντας αυτές τις ιδιότητες σε αλγόριθμους, μπορούμε να τις συνθέσουμε σε μια εικόνα, όπως εξήγησε ο Fish.

Πλέον η Bouman έχει αποφοιτήσει και από το φθινόπωρο θα αρχίσει να διδάσκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Δείτε τις πρώτες εικόνες της μαύρης τρύπας στην ιστορία, που μόλις αποκαλύφθηκαν.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS