Ίσως έχεις διαβάσει και εσύ τον όρο αλλά είναι πιθανό να μην ξέρεις ακριβώς σε τι αναφέρεται. Τι είναι, λοιπόν, το podcast ή podcasting ή ακόμα και videopadcasting όταν μιλάμε για βίντεο.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο «τo podcasting είναι μια υπηρεσία διαθέσιμη σε χρήστες η οποία τους επιτρέπει να ακούσουν τραγούδια όποτε το ζητήσουν (αντίστοιχα όταν υποστηρίζεται βίντεο ονομάζεται vidcasting ή video podcasting, videocasting, και vodcasting). Ο όρος ραδιόφωνο έχει χαρακτηριστεί λανθασμένος για την περιγραφή ενός podcast καθώς τα podcast είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα, και σε αντίθεση με το ραδιόφωνο έχουν διάρκεια στον χρόνο, και δεν απαιτούν εξοπλισμό μεγάλου κόστους. Τα podcast μπορούν να δημιουργηθούν από καθένα που διαθέτει μικρόφωνο, λογισμικό ηχογράφησης, και σύνδεση στο ίντερνετ. Υπάρχουν επίσης πολλά videocast και podcast τα οποία έχουν δημιουργηθεί από οργανισμούς όπως το BBC, και την Deutsche Welle».

Την Δευτέρα αρχίζει λοιπόν η νέα πλατφόρμα του Σταύρου Θεοδωράκη, η πρώτη στην Ελλάδα που θα επιτρέπει την αποστολή podcasts και θα ονομάζεται pod.gr

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι συνεργάτες του. Γνωστά πρόσωπα του πολιτισμού όπως ο Χρήστος Χωμενίδης, της ηθοποιίας όπως η Μαρία Σολωμού, της τηλεόρασης όπως ο Χρήστος Φερεντίνος, αλλά και της γαστρονομίας όπως ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου. Επίσης, θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι όπως η Κατερίνα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Σκουντής και ο Σπύρος Μάλλης. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Το pod.gr θα είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για podcasting που γίνεται στην Ελλάδα, αφού μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνο ερασιτεχνικά εγχειρήματα.

Στο εξωτερικό, τα podcast γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες, βοηθώντας σημαντικά ακόμα και διάσημα και πολύ πετυχημένα μίντια να γνωρίσουν ξανά άνθιση μετά την οικονομική τους πτώση. 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS