Η κυβέρνηση συνεγρασίας των Σοσιαλιστών και των Podemos στην Ισπανία ψήφισε μόλις νέο νομοσχέδιο που θεωρεί πλέον και επίσημα ως βιασμό κάθε με συναινετική, σεξουαλική πράξη. «Με την ψήφιση του νόμου αυτού, η Ισπανία θα γίνει μία ασφαλέστερη χώρα για τις γυναίκες. Τα δικαιώματα των γυναικών κι η σεξουαλική ελευθερία ποτέ πια δεν θα περιφέρονται σε ένα αδιέξοδο», τόνισε σχετικά η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο.

Η ανακοίνωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ συμπίπτει με τον εορτασμό, την ερχόμενη Κυριακή, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, για την οποία έχουν προγραμματισθεί πολλές διαδηλώσεις κι εκδηλώσεις.  Η Μαρία Σολάνας, διευθύντρια του ινστιτούτου Elcano Royal, δήλωσε πως με το νομοσχέδιο τούτο η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει σε μία νομοθεσία τις προτάσεις της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης του 2014 για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.   

Το προσχέδιο νόμου, που έχει μπροστά του μία μακρά κοινοβουλευτική συζήτηση, προτείνει τη θέσπιση ειδικών δικαστηρίων, που θα ασχολούνται με τα σεξουαλικά εγκλήματα και ανοικτά καθ' όλο το 24ωρο κέντρα περίθαλψης κι αποκατάστασης των θυμάτων.   

Σύμφωνα με επίσημα νούμερα της Διεθνούς Αμνηστίας, μόλις 9 από 31 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθεσία που χαρακτηρίζει βιασμό τη μη συναινετική συνεύρεση, αντί να τον χαρακτηρίζουν έτσι εάν συντρέχουν κι άλλες πρακτικές, όπως η βία, ή οι απειλές—όπως ισχύει έως σήμερα και στην Ισπανία.   

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS