ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Κατέστρεψαν το μέλλον μας»: Η οργή της νέας γενιάς Βρετανών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

To 75% των Βρετανών ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Τώρα, διακατέχονται από έντονο θυμό, απογοήτευση και πανικό για το μέλλον τους.

«Κατέστρεψαν το μέλλον μας»: Η οργή της νέας γενιάς Βρετανών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Στη νεότερη γενιά Βρετανών φαίνεται πως θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της εξόδου από την ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ 18 και 24 ετών τάχθηκε υπέρ του «Bremain», ενώ οι έφηβοι υποστηρίζουν ότι, στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα, θα έπρεπε να είχε δοθεί και σε εκείνους δικαίωμα συμμετοχής. Τώρα, σχολιάζουν με πολύ καυστικό τρόπο το αποτέλεσμα, κατηγορώντας τις μεγαλύτερες γενιές ότι «πήραν καταστροφική απόφαση για ένα μέλλον, που, ούτως ή άλλως, δεν τους ανήκει». Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Είμαι περήφανη που ανήκω στη μειοψηφία»

«Σήμερα το πρωί, το newsfeed μου στα social media είχε γεμίσει με σχόλια απογοητευμένων ανθρώπων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι, υπέρ της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Το μέλλον μας καθορίστηκε από στενόμυαλες, μεγαλύτερες γενιές, που απλώς θα καθίσουν παράμερα και θα παρακολουθούν τα όνειρά μας να εξασθενούν. Είμαι πολύ απογοητευμένη που η χώρα μου χειραγωγείται από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Και, σε αυτό το δημοψήφισμα, είμαι πολύ περήφανη που άνηκα στη μειοψηφία».

Λουσίντα Τζόουνς, 20 ετών

«Κατέστρεψαν το μέλλον μας»: Η οργή της νέας γενιάς Βρετανών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

«Δεν μπόρεσα να ψηφίσω στην πιο σημαντική πολιτική απόφαση που πήραν ποτέ οι Βρετανοί»

«Είμαι 17 ετών, μαθήτρια. Χθες το βράδυ λήφθηκε μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον μου. Η έξοδος από την ΕΕ αποφασίστηκε χωρίς η δική μου φωνή να μπορέσει να ακουστεί. Δεν είχα τη δυνατότητα, λόγω ηλικίας, να συμμετάσχω στην πιο σημαντική απόφαση που η Βρετανοί έχουν πάρει ποτέ. Και το γεγονός ότι και οι άλλοι 16χρονοι-17χρονοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, μου φαίνεται εντελώς αντιδημοκρατικό. Το μέλλον μας έχει αλλάξει εντελώς. Δεν θα έχουμε τα οφέλη που είχαν οι γονείς μας και οι άλλες, προηγούμενες γενιές, όπως να μετακινούμαστε ελεύθερα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Και, προσωπικά, είμαι πολύ θυμωμένη με αυτή την απόφαση».

Έριν Μινόγκ, 17 ετών

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μείνω εδώ, όπου η δουλειά μου δεν θα εκτιμάται»

«Είμαι απογοητευμένη και θλιμμένη. Φοβάμαι για το μέλλον της δικής μου γενιάς και των επόμενων. Οι επιστήμονες λαμβάνουν πολύ μικρή χρηματοδότηση από τη Βρετανία και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους της ΕΕ και τη συνεργασία μαζί της. Θέλω να τελειώσω το διδακτορικό μου και μετά, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μείνω εδώ, όπου η δουλειά μου δεν θα εκτιμάται και κάθε μέρα θα αγωνίζομαι για να βρω χρηματοδότηση. Δεν θα εκπλαγώ αν, μέσα στα επόμενα χρόνια, οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες εγκαταλείψουν τη χώρα για να βρουν δουλειά αλλού».

Κίρστεν Ντάτον, 25 ετών

«Μας πρόδωσαν οι προηγούμενες γενιές»

«Είμαι 17 ετών και θα γίνω 18 σε λίγες μέρες. Σήμερα το πρωί ξύπνησα, έχοντας προδοθεί από την ίδια μου την πατρίδα. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι η απόφαση λήφθηκε από ανθρώπους που δεν θα ζήσουν τις επιπτώσεις για όσα χρόνια θα τις ζήσουμε εμείς. Θεωρώ ότι προδόθηκα από τις μεγαλύτερες γενιές, που δεν θα επηρεαστούν από τη βιαιότητα της ψήφου τους».

Άμπι Κίρκμπι, 17 ετών

«Το μέλλον μου και το μέλλον των φίλων μου καταστράφηκε»

«Σήμερα, νιώθω αηδιασμένος που είμαι Βρετανός. Μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες κατέστρεψαν το μέλλον που δεν ανήκει στους ίδιους. Το μέλλον το δικό μου και των φίλων μου, καταστράφηκε. Δεν ξέρω τι να κάνω. Κάθομαι σε μια γωνιά, χωρίς να είμαι πια περήφανος για τη χώρα μου, ούτε για τους ανθρώπους που με περιβάλλουν. Όσοι ψήφισαν την έξοδο από την ΕΕ, μας έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση».

Μάθιου Χίλινγκ, 18 ετών

«Η τεράστια αβεβαιότητα για τη μελλοντική ζωή μάς παραλύει»

«Δεν έχω νιώσει ποτέ λιγότερο Βρετανίδα. Για όσους ψήφισαν έξοδο λόγω της μετανάστευσης, προφανώς ξεχνούν ποιος τους φροντίζει όταν μεγαλώνουν και αρρωσταίνουν, ποιος κρατά τα παιδιά τους όταν είναι μικρά, ποιος διατηρεί τα σπίτια τους καθαρά και πόσα άλλα έχουν προσφέρει οι μετανάστες στη χώρα. Επίσης, τρέμω για το μέλλον μου. Ποιος ξέρει αν οι γονείς μου θα έχουν χρήματα για να με στείλουν στο Πανεπιστήμιο; Όπως και όλοι οι φίλοι μου, είμαι έτοιμη να ξεσπάσω σε κλάματα. Η τεράστια αβεβαιότητα που υπάρχει μάς παραλύει».

Άνι, 16 ετών

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.