Σε όσους βρίσκονται έξω από τον σκληρό και απαιτητικό χώρο του επαγγελματικού μπαλέτου, η ζωή και η δουλειά μίας μπαλαρίνας μάλλον μοιάζει σαν κάτι εξαιρετικά γκλάμορους και λαμπερό. Θυεδώλλη χειροκροτήματα, όμορφα κοστούμια, πολλά ταξίδια, κοσμικά γεύματα μετά από κάθε παράσταση. Η εντύπωση που έχουμε για την καθημερινότητα μίας πετυχημένης μπαλαρίνας φέρνει στο νου εικόνες από κινηματογραφικές ταινίες, αλλά πόσο κοντά βρίσκεται τελικά στην πραγματικότητα;

Όσοι γνωρίζουν πώς έχουν στα αλήθεια τα πράγματα ξέρουν ότι στον κόσμο μίας μπαλαρίνας υπάρχουν αρκετά κρυμμένα μυστικά που οι επαγγελματίες του είδους θέλουν πάση θυσία να κρατήσουν για τους εαυτούς τους και πολλοί (πάρα πολλοί) αυστηροί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί πιστά όποιος θέλει πραγματικά να φτάσει στην κορυφή. 

Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε πως οι μπαλαρίνες φορούν συγκεκριμένα παπούτσια, τις πασίγνωστες πουέντ, αλλά λίγοι ξέρουν πόσα πολλά χρήματα στοιχίζει ένα καλό, επαγγελματικό ζευγάρι και πόσα πολλά ζευγάρια χρειάζεται να αλλάξει μία επαγγελματίας χορεύτρια ή ένας επαγγελματίας χορευτής κατά τη διάρκεια της καριέρας του. 

Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με μία πολύ ακριβή μορφή τέχνης, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας τους καθόλου ικανοποιητικούς μισθούς. Επιπλέον οι περισσότεροι επαγγελματίες χορευτές συνήθως αναγκάζονται να αποτροβηχτούν νωρίς από τη συγκεκριμένη δουλειά εξαιτίας πολλαπλών, σοβαρών τραυματισμών στα πόδια ή λόγω άλλων σημαντικών προβλημάτων σωματικής ή ψυχικής υγείας. 

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι καλλιέργησαν, χωρίς καν να το καταλάβουν, διατροφικές διαταραχές σε εντυπωσιακά μικρή ηλικία, στην προσπάθεια τους να μην πάρουν κιλά και να παραμείνουν σε φόρμα. Επιπλέον, η εμμονή με την τελειότητα που υπάρχει διάχυτη στον χώρο του επαγγελματικού μπαλέτου, τόσο από τους καθηγητές όσο και από άλλους επαγγελματίες στον συγκεκριμένο τομέα, οδηγεί συχνά πολλούς επίδοξους χορευτές σε ακραίες συμπεριφορές προκειμένου να δείχνουν πάντα και παντού όμορφοι και πολύ λεπτοί.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι χορευτές του επαγγελματικού μπαλέτου δείχνουν να κατανοούν πλήρως το πόσο απαιτητικός είναι ο χώρος στον οποίο προσπαθούν να ανέλθουν, δηλώνουν έτοιμοι για κάθε θυσία καθώς είναι πλήρως αφοσιωμένοι και ερωτευμένοι με την δουλειά τους. Άλλωστε για να φτάσεις να χορεύεις σε επαγγελματικό επίπεδο σημαίνει ότι έχεις ήδη θυσιάσει κάθε λεπτό του προσωπικού σου χρόνου στον χορό, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις μιλάμε για ανθρώπους που ξεκίνησαν προπόνηση και μαθήματα σε τόσο μικρή ηλικία ώστε αυτή είναι η μοναδική καθημερινότητα που γνωρίζουν και που μπορούν να αντιληφθούν. 

Δείτε το σχετικό βίντεο. 

 

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS