Περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν, κάθε χρόνο, στις θάλασσες. Τέτοιες τρομακτικές στατιστικές επιχειρεί τώρα να αλλάξει, μεταξύ άλλων, ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ, της εταιρείας Paper Bottle Company (Paboco) που όπως υποδηλώνει και το όνομά της, προτείνει την αντικατάσταση του πλαστικού που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια από πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, από το 2013 έχει αρχίσει να αναπτύσσει συσκευασίες από 100% βιοδιασπώμενα και πλήρως ανακυκλώσιμα φυτικά σάκχαρα και όχι από ορυκτά καύσιμα, βρίσκοντας με την πάροδο των χρόνων υποστηρικτές ανάμεσα σε κορυφαίους ομίλους όπως οι Carlsberg, Coca-Cola, L’ Oreal, Absolut. Οι πρώτες ουσιαστικά χάρτινες αυτές συσκευασίες είναι έτοιμες και σχεδιάστηκαν για την μπίρα Pilsner. Αναμένεται να έχουν βγει στην παραγωγή μέχρι το 2023.

Η τεχνική διευθύντρια της Paboco, Κριστίνα Κάρλσεν, επισημαίνει τη σπουδαιότητα αυτής της τεχνολογίας: «Η εφεύρεσή της, η κατασκευή του πρώτου μηχανήματος για χάρτινα μπουκάλια με τα ίδια μου τα χέρια είναι μια ευκαιρία να κάνω τη διαφορά. Μια διαφορά προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο για τις γενιές του μέλλοντος. Αυτό που κάνουμε είναι πολύ περισσότερα από μια νέα συσκευασία».

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια προς τη μείωση των πλαστικών, αλλά δεν είναι η μοναδική. Όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι την 1η Ιουλίου του 2021 θα έχουν αποσυρθεί οριστικά εννέα πλαστικά μίας χρήσης: τα δοχεία τροφίμων από φελιζόλ, τα δοχεία ποτών από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους, τα κυπελάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους, οι μπατονέτες, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα πλαστικά πιάτα, τα πλαστικά καλαμάκια, οι αναδευτήρες ποτών και οι ράβδοι που στηρίζουν μπαλόνια. Ας ελπίσουμε αυτή να είναι μόνο η αρχή.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: www.paboco.com


 

TAGS