Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει ένα νέο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στη Σομαλία, σύμφωνα με το οποίο νομιμοποιούνται οι γάμοι παιδιών ακόμα και από την ηλικία των 10 ετών. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο υποβλήθηκε μέσα στον Αύγουστο από βουλευτή φιλικά προσκήμενο στον σημερινό πρόεδρο της χώρας και, όπως είναι λογικό, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις μέσα στο κοινοβόλιο της χώρας. Το πιο σοκαριστικό είναι ότι το νομοσχέδιο δεν νομιμοποιεί απλά γάμους εφήβων αλλά και μικρών κοριτσιών, ήδη από την ηλικία των 10 ετών. 

Η κατάσταση στη Σομαλία, όσο αναφορά στους γάμους μικρών παιδιών, είναι έτσι κι αλλιώς δραματική. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Αυτή τη στιγμή στην αφρικανική χώρα σχεδόν το 1/3 των κοριτσιών ντύνονται νύφες πριν γίνουν 18 χρονών, ενώ οι μισές από αυτές παντρεύονται πριν συμπληρώσουν το 15ο έτος τους.

Η Χάφσα, ένα κορίτσι που παντρεύτηκε όταν ήταν μόλις 13 ετών με κάποιον που πλήρωσε 100 δολάρια στον πατέρα της, καταγγέλει στην κάμερα του Reuters ότι ο άντρας αυτός την χτυπήσε και την βίαζε επί 2 χρόνια. «Μετανιώνω που γεννήθηκα,» λέει η Χάφσα στην κάμερα.

«Κάποιες οικογένειες παντρεύουν τις κόρες τους για να μειώσουν το οικονομικό τους βάρος ή για να κερδίσουν χρήματα. Άλλες το κάνουν διότι πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν το μέλλον τους ή τις προστατεύουν», δήλωσε η Ντίπα Παντιάν εκπρόσωπος της Unicef.  

Η πολιτική αναταραχή στη Σομαλία, όπου ο πρωθυπουργός αποπέμφθηκε τον προηγούμενο μήνα και οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για φέτος είναι πιθανό να αναβληθούν, σημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε το κοινοβούλιο ενδέχεται να ψηφίσει για το νομοσχέδιο.  

Πολλοί βουλευτές, όπως η Σάχρα Όμαρ Μάλιν που είναι και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορρίπτουν το νομοσχέδιο.  

«Το Σύνταγμά μας βασίζεται στο Ισλάμ. Λέει ότι η ηλικία που τα παιδιά φτάνουν στην ωριμότητα είναι τα 18 έτη, αυτή είναι η σωστή ηλικία για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει και για ένα κορίτσι να παντρευτεί», πρόσθεσε.  

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ανμπτιουέλι Μουντέι, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε στους συναδέλφους του ότι το έχουν ελέγξει ιερείς και τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο (...) είναι το σωστό βάσει του ισλάμ».  

Η Ναντίφα Χουσέιν, που είναι υπεύθυνη για τρία καταφύγια στο Μογκαντίσου για γυναίκες που θέλουν να γλιτώσουν από την ενδοοικογενειακή βία, καταγγέλλει ότι σε αυτά μένουν πολλά κορίτσια που αναγκάστηκαν να παντρευτούν και κακοποιούνταν από τους συζύγους τους.  

«Οι περισσότερες γυναίκες εδώ παντρεύονται σε ηλικία 13 ετών και παίρνουν διαζύγιο όταν γίνονται 20», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα κορίτσια αυτά καταλήγουν εντελώς μόνα και δεν έχουν κανέναν να τα θρέψει.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Mε πληροφοριες του Reuters 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

 

TAGS