Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.

«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς.

«Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό, το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία ...» πρόσθεσε.

Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ' αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. «Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ. την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα! Στιγμιαία... Γι αυτό «σηκώθηκε» και το βανάκι και οι στέγες... Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...».

Στο μπουρίνι που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη τις βραδινές ώρες της 21ης Ιουλίου 1983, οι ριπές ανέμου είχαν ταχύτητα 150 χιλιόμετρα την ώρα, «φθάνοντας σε ένταση τα 12 Μποφόρ» έχει γράψει στο παρελθόν ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας στο www.salonicanews.com. «Δένδρα ξεριζώθηκαν, κολώνες και γραμμές ηλεκτρικού υπέστησαν μεγάλες ζημιές, υπόστεγα και στέγες παρασύρθηκαν, βάρκες καταστράφηκαν, ενώ πνίγηκαν 9 άνθρωποι στις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού όπου έπληξε η καταστροφική μανία του φαινομένου. Ένα πολύ ισχυρό μπουρίνι σημειώθηκε και την επόμενη χρονιά, στις 1 Ιουνίου 1984, με ανεμοθύελλα και χαλάζι σε πολλές περιοχές, αξιομνημόνευτο για την ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα κεραυνών στην περιοχή Θεσσαλονίκης.

»Τα μπουρίνια συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς πολλές φορές μεγάλης συχνότητας και έντασης. Εκτός από τις ζημιές σε κτήρια, εγκαταστάσεις, αλλά και δασικές περιοχές με την πρόκληση πυρκαγιών, κάθε χρόνο καταγράφεται ένας αριθμός τραυματισμών αλλά και θανάτων ανθρώπων από κεραυνό στη διάρκεια μπουρινιού. O αριθμός των τραυματισμών και θανάτων ανθρώπων αλλά και ζώων ήταν αρκετά μεγαλύτερος τα παλιότερα χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του ΄70, εξαιτίας του μεγαλύτερου αριθμού πληθυσμού και των περισσότερων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, αλλά οπωσδήποτε και λόγω των περιορισμένων προληπτικών μέτρων» σύμφωνα με τον κ. Σιούτα.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κεντρική φωτό: Το τροχόσπιτο του ηλικιωμένου ζευγαριού που παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και βρήκαν τραγικό θάνατο στη Σωζόπολη (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS