Η πόλη όπου ζουν περισσότερες γάτες παρά άνθρωποι θα μπορούσε να είναι σουρεαλιστικό σκηνικό από μυθιστόρημα του Χαρούκι Μουρακάμι, είναι όμως η τραγική πραγματικότητα της Kafr Nabl της Συρίας. Από τους 40.000 κατοίκους που είχε κάποτε, έχουν απομείνει σήμερα λιγότεροι από εκατό, οι οποίοι φροντίζουν τα εκατοντάδες αιλουροειδή της. «Είναι μια παρηγοριά να έχεις κοντά σου γάτες. Κάνουν τους βομβαρδισμούς, τις καταστροφές, τον πόνο να μοιάζουν λιγότερο τρομακτικοί» λέει σε ρεπορτάζ του BBC ο 32χρονος Salah Jaar και συνεχίζει: «Οι γάτες χρειάζονται κάποιον να τις φροντίζει, να τους δίνει νερό και φαγητό, έτσι έχουν βρει καταφύγιο στα σπίτια εκείνων που έχουν απομείνει. Πλέον κάθε σπίτι έχει περίπου 15 γάτες, κάποιες φορές ίσως και περισσότερες».

Ο Salah συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, παρόλο που οι εγκαταστάσεις του κατεδαφίστηκαν σε πρόσφατη επιδρομή (και τα γραφεία μεταφέρθηκαν σε μια άλλη, γειτονική πόλη).

Το BBC παρακολουθεί τον Salah ενώ βγαίνει από το ρημαγμένο σπίτι του. Στον δρόμο τον υποδέχονται νιαουρίσματα που έρχονται από κάθε κατεύθυνση και αμέσως μετά εμφανίζονται δεκάδες γάτες που γίνονται η «ουρά του», αρχίζουν να τον ακολουθούν. «Κάποιες φορές ενώ περπατάμε στον δρόμο μπορεί να μας συνοδεύουν 20, ακόμα και 30 γάτες ταυτόχρονα. Μερικές από αυτές μπορεί να έρθουν και στο σπίτι μαζί μας».

«Σε αυτή την κατάσταση είμαστε όλοι αδύναμα πλάσματα που πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο»

Ανάμεσα στα αδέσποτα ζώα της πόλης υπάρχουν και πολλά σκυλιά, αν και στην καθημερινή μάχη για επιβίωση, για λίγη τροφή και ένα ζεστό μέρος να κοιμηθούν, βγαίνουν νικήτριες οι γάτες, οι οποίες υπερτερούν κατά πολύ αριθμητικά.

Το πιο θλιβερό είναι ίσως ότι οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν συνηθίσει τη δύσκολη ζωή στους δρόμους. Στο παρελθόν απολάμβαναν μια οικογένεια και ένα σταθερό σπίτι, μέχρι που οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη αφήνοντάς τις πίσω.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Salah που παρότι αγωνίζεται και για την δική του επιβίωση, φροντίζει να υπάρχει πάντα φαγητό για τις τετράποδες φίλες του. «Όποτε τρώω, τρώνε μαζί μου, είτε λαχανικά είτε νουντλς είτε απλά ξερό ψωμί. Σε αυτή την κατάσταση είμαστε όλοι αδύναμα πλάσματα που πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο».

Ο Salah αναλαμβάνει να φροντίσει ακόμα και τις γάτες που τραυματίζονται από τους βομβαρδισμούς. «Έχω έναν φίλο που έχει γάτες στο σπίτι του. Μια από αυτές χτυπήθηκε από μια βόμβα και σχεδόν έχασε το μπροστινό πατουσάκι της. Αλλά καταφέραμε να την πάμε στην πόλη Idlib για περίθαλψη και τώρα ξαναπερπατά όπως πριν».

Ενώ η πόλη κοντεύει να μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε ερείπια, ο Salah παραδέχεται ότι ανησυχεί, όχι μόνο για τον εαυτό του και τους φίλους του, αλλά και για τα ζώα της πόλης. «Έχουμε μοιραστεί τις καλές και τις κακές στιγμές, τις χαρές και τον πόνο και τους πάρα πολλούς φόβους. Έχουν γίνει οι σύντροφοί μας στη ζωή» λέει και είναι αποφασισμένος, αν χρειαστεί κι αυτός να εγκαταλείψει την Kafr Nabl, να πάρει όσο γίνεται περισσότερες γάτες μαζί του.

Δείτε ένα ρεπορτάζ για την Kafr Nabl:

*Με στοιχεία από BBC.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS