Με μία πρώτη, βιαστική ματιά στους πάρα πολύ τεχνικούς πίνακες του Ιταλού καλλιτέχνη Emanuele Dascanio, νομίζει κανείς ότι έρχεται αντιμέτωπος με απλές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες. 

Χρειάζεται να δεις τον ίδιο τον καλλιτέχνη να δημιουργεί τα έργα του στο προσωπικό εργαστήριο του για να πιστέψεις ότι γίνεται το χέρι ενός ανθρώπου να αναπαραστήσει τόσο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τόσο ακριβείς απεικονίσεις μίας ανθρώπινης μορφής.

Χρησιμοποιώντας τις αυστηρές και πολύ δύσκολες τεχνικές των μεγάλων αναγεννησιακών ζωγράφων όπως ο Ραφαήλ και ο ΝταΒίντσι, ο  Dascanio  αφιερώνει πολύ χρόνο σε κάθε πίνακα ξεχωριστά, μάλιστα, ορισμένοι χρειάστηκαν περισσότερες από 780 ώρες για να ολοκληρωθούν. 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης εξηγεί πως όσο αναφορά στον τρόπο που το φως διαχέεται πάνω στα έργα του, πρώτυπο του υπήρξε πάντα ο Καραβάτζιο και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο έχει διαχειριστεί την έννοια του φωτός και των σκιών πάνω στα σπουδαία του δημιουργήματα πίσω στον 16ο αιώνα. 

Έχοντας ως υλικά τον γραφίτη και το κάρβουνο ο Dascanio αναπάριστά την ανθρώπινη εικόνα με σοκαριστή ακρίβεια, ακολουθώντας τις αρχές και την φιλοσοφία της αναγέννησης, δίνοντας ξεχωριστή βαρύτητα στην απεικόνιση λεπτομερειών όπως είναι η υφή των μαλλιών, οι ρυτίδες του προσώπου ή οι πτυχώσεις ενός ρούχου.

Με αυτόν τον τρόπο τα έργα του Dascanio είναι σίγουρα σύγχρονα, αλλά αποπνέουν τον αέρα του κλασικού, σοκάροντας το ανυποψίαστο μάτι του θεατή, ο οποίος αρχικά νομίζει ότι έχει να κάνει με μία φωτογραφία.

Δείτε μερικά από τα έργά του Dascanio:

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το My Modern Met

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS