Η προσωπική και η δημιουργική ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν ένα και το αυτό, άρρηκτα συνδεδεμένα, επομένως ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη σπουδαία Μεξικανή δημιουργό δεν θα μπορούσε να αφήνει απέξω το ένα από τα δύο. Και εκεί λοιπόν που νομίζαμε ότι τα ξέραμε όλα, μια νέα, μη μυθοπλαστική ταινία, με τίτλο «Frida Kahlo» (2020), μας τη συστήνει από την αρχή ως γυναίκα και καλλιτέχνιδα.

«Ποια ήταν στ’ αλήθεια η Φρίντα Κάλο; Όλοι τη γνωρίζουν αλλά ποια ήταν πραγματικά η γυναίκα πίσω από τα έντονα χρώματα, τα σμιχτά φρύδια και τα λουλουδένια στεφάνια;» γράφει η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, προσθέτοντας: «Ταξιδέψτε στη ζωή ενός αληθινού εμβλήματος, ανακαλύψτε την τέχνη της και αποκαλύψτε την αλήθεια πίσω από τη συχνά ταραχώδη ζωή της. Ένα φιλμ που καταδύεται σε μεγαλύτερο βάθος από ποτέ, σε συνεργασία με ειδικούς για τη ζωή της εξερευνά το καλλιτεχνικό μεγαλείο της και ανακαλύπτει την αληθινή Φρίντα Κάλο».

«Ένα φιλμ που καταδύεται σε μεγαλύτερο βάθος από ποτέ, σε συνεργασία με ειδικούς για τη ζωή της εξερευνά το καλλιτεχνικό μεγαλείο της και ανακαλύπτει την αληθινή Φρίντα Κάλο»

Η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ, Άλι Ρέι, διάβασε όποιο βιβλίο υπάρχει για την Κάλο και αναζήτησε βοήθεια σε γνώστες του αντικειμένου, όπως η επιμελήτρια μιας αναδρομικής έκθεσης στο Μουσείο V&A, μια βιογράφος της και μια καθηγήτρια πανεπιστημίου που ειδικεύεται στη Λατινοαμερικανική Τέχνη. Πήρε συνεντεύξεις ακόμα και από συγγενείς της Φρίντα Κάλο που βρίσκονται εν ζωή.

Το κινηματογραφικό πορτρέτο που προέκυψε ακούγεται τουλάχιστον ιντριγκαδόρικο και αποκαλύπτει λεπτομέρειες που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, όπως το γεγονός ότι η οικογένειά της λύγισε από τους υπέρογκους ιατρικούς λογαριασμούς με τους οποίους φορτώθηκε μετά το ατύχημα της Κάλο σε ηλικία 18 ετών, με αποτέλεσμα το κορίτσι να αναγκαστεί τότε να απαρνηθεί τις σπουδές της και το όνειρό της να γίνει γιατρός

Επιπλέον, η Ρέι καταρρίπτει έναν μεγάλο μύθο γύρω από τη δημιουργό. Όπως αποκάλυψε στη βρετανική Vogue: «Η Κάλο ήταν ιδιαίτερα παραγωγική επιστολογράφος, πράγμα που δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα της. Η δυνατή, γεμάτη αυτοπεποίθηση προσωπικότητα με την οποία παρουσιάζεται δημοσίως φαίνεται να είναι σε κάποιο βαθμό ένας μύθος, όπως ανακάλυψα σκάβοντας σε μεγαλύτερο βάθος. Στην πραγματικότητα ήταν μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα γυναίκα, δηλαδή γεμάτη αντιφάσεις. Οι επιστολές της την παρουσιάζουν ως ευάλωτη, συναισθηματικά ευαίσθητη και απαιτητική, αλλά κατά κάποιον τρόπο αυτή η πληροφορία την έκανε πιο ρεαλιστική και προσιτή για μένα. Κανένας μας δεν είναι μονοδιάστατος και δεν ήταν ούτε εκείνη… Ήταν μια απίστευτα μορφωμένη, ευφυής, πολιτικά ενεργή και με ακαδημαϊκό πνεύμα γυναίκα».

Δείτε το τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ για τη Φρίντα Κάλο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Κεντρική φωτό: Wikipedia/Public Domain
 

TAGS