Μπορεί η απαισιοδοξία και ο ζόφος να κυριαρχούν στην καθημερινή ειδησεογραφία, υπάρχουν όμως κάποιες ειδήσεις όπως αυτή που λειτουργούν σαν μια ανάσα ανακούφισης, ιδιαίτερα αν προβληματιζόμαστε για το μέλλον του πλανήτη. Οι τίγρεις της Ινδίας κινδύνευαν να εξαφανιστούν, αλλά μόλις σε 12 χρόνια διπλασιάστηκε ο πληθυσμός τους, από 1.411 το 2006 σε 2.967 το διάστημα 2018-2019.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες προστασίας τους έχουν αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα Project Tiger της Ινδίας ξεκίνησε το 1973, με στόχο την προστασία των απειλούμενων ειδών. Τότε, υπήρχαν μόνο εννέα προστατευόμενες περιοχές στην αχανή χώρα. Σήμερα, τα καταφύγια έχουν αυξηθεί σε 50.

«Οι τίγρεις ευημερούν αρκεί να έχουν χώρο, φαγητό και νερό. Αυτή η πρόοδος είναι αποτέλεσμα της προστασίας του είδους και του οικοσυστήματός τους» σχολίασε σχετικά εκπρόσωπος της WWF, η Becci May. Σε κάποιες περιπτώσεις, λοιπόν, δεν χρειάζονται υπέρογκες προσπάθειες για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

«Οι τίγρεις ευημερούν αρκεί να έχουν χώρο, φαγητό και νερό. Αυτή η πρόοδος είναι αποτέλεσμα της προστασίας του είδους και του οικοσυστήματός τους»

Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες η Ινδία έχει αναδειχθεί σε πρωτοπόρο στην προστασία της τίγρης, σε σημείο να μοιράζεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία της και με άλλους ειδικούς από την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχει, ωστόσο, και ένας κίνδυνος σε αυτή την είδηση: Με την εκτόξευση του πληθυσμού, κάποιες τίγρεις έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τα όρια των καταφυγίων τους και να συνιστούν κίνδυνο για τους ανθρώπους και για άλλα ζώα.

Κάποιοι ειδικοί έχουν προτείνει να μεταφερθούν μερικές από τις τίγρεις σε άλλα καταφύγια, με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ας ελπίσουμε να δοθεί λύση σύντομα μια λύση, ώστε αυτά τα πανέμορφα και έξυπνα ζώα να συνεχίσουν να ζουν προστατευόμενα χωρίς να απειληθούν η ασφάλεια και η ισορροπία άλλων ειδών.

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic για τις τίγρεις:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Sam Power on Unsplash 

TAGS