Η Τζέιν Γουάιλντ σπούδαζε στο Κέιμπριτζ, το 1962, όταν γνώρισε τον Στίβεν Χόκινγκ. Ήταν φίλη της αδερφής του και ήρθε μαζί της στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι. Ερωτεύτηκαν αμέσως. Όμως η ευτυχία τους δεν κράτησε πολύ. Μια μέρα του 1963 ο Στίβεν έπεσε από τις σκάλες και δεν μπορούσε να ξανασηκωθεί. Διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και οι γιατροί του έδιναν μόλις δύο χρόνια ζωής. Μετά τη διάγνωση έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη. Άκουγε διαρκώς Βάγκνερ, έπινε και είχε εγκαταλείψει την ερευνητική εργασία του.

Η Τζέιν, ωστόσο, δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό του. «Ήταν ήδη αργά» θα έλεγε η ίδια αργότερα. «Με είχαν μαγέψει το καθαρό, γκριζογάλανο βλέμμα και το πλατύ χαμόγελό του με το λακκάκι». Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1965. Ο Στίβεν ήταν 23 ετών, η Τζέιν 21. Ο Χόκινγκ παραδέχτηκε, χρόνια μετά, ότι εκείνος ο γάμος του έδωσε «κάτι να συνεχίσω να ζω». Με την υποστήριξη της οικογένειάς του, που μεγάλωσε όταν ήρθαν σύντομα τα παιδιά τους, Ρόμπερτ και Λούσι, επέστρεψε στη μελέτη και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του.

Το νέο ζευγάρι ζούσε κάθε στιγμή στο έπακρο. Ο Χόκινγκ είχε ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις των γιατρών, αν και από το 1970 αναγκάστηκε να μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η ζωή της Τζέιν άρχισε να γίνεται αφόρητα δύσκολη, καθώς είχε πλέον στη φροντίδα της όχι μόνο δύο μικρά παιδιά αλλά και τον Στίβεν, που έπρεπε να πλένει και να ταΐζει. Η σχέση τους έγινε περισσότερο μητρική παρά συζυγική. «Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πόση πίεση ασκούσε όλο αυτό στην Τζέιν» θα έλεγε εκ των υστέρων ο Χόκινγκ. 

«Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πόση πίεση ασκούσε όλο αυτό στην Τζέιν»

Το 1985 έπαθε πνευμονία και μπήκε σε μηχανική υποστήριξη. Όταν ρώτησαν την Τζέιν αν ήθελε να τον αποσυνδέσουν, απάντησε αρνητικά και δικαιώθηκε: Ο Χόκινγκ συνήλθε, αν και πλέον είχε ανάγκη 24 ώρες το 24ωρο από νοσοκομειακή φροντίδα. Προσέλαβαν μια νοσηλεύτρια, την Έλεν Μέισον. Ο Χόκινγκ την ερωτεύτηκε. Χώρισε από την Τζέιν και παντρεύτηκε με τη Μέισον το 1995. Έμειναν μαζί για έντεκα χρόνια, μέχρι που το 2006 πήραν διαζύγιο.

Στο μεταξύ, η Τζέιν είχε παντρευτεί από το 1997 τον διευθυντή της χορωδίας της και φίλο της, Τζόναθαν Χέλερ Τζόουνς, με τον οποίο είναι μαζί μέχρι σήμερα. Την τελευταία δεκαετία της ζωής του ο Χόκινγκ συμφιλιώθηκε με την πρώην γυναίκα και τα παιδιά του. Πέθανε στις 14 Μαρτίου του 2018, στα 76 χρόνια του. Το 2014 η ιστορία της ζωής του είχε παρουσιαστεί υπέροχα στην ταινία «Η θεωρία των πάντων».

Δείτε την ιστορία αγάπης του Στίβεν και την Τζέιν Χόκινγκ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Κεντρική φωτό: YouTube
 

TAGS