Η Ινδία υποφέρει, μεταξύ άλλων, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που το περασμένο καλοκαίρι εκδηλώθηκαν ως ακραίοι καύσωνες. Ωστόσο, πρόσφατα στη χώρα καταγράφηκε μια είδηση ελπιδοφόρα για το περιβάλλον: Ο πληθυσμός της τίγρης της Βεγγάλης, που είχε αποδεκατιστεί και όδευε προς την εξαφάνιση, παρουσίασε ξανά αύξηση, της τάξεως του 33%, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. «Ιστορική επιτυχία» χαρακτήρισε το γεγονός ο πρωθυπουργός της χώρας, Narendra Modi.

Το 1900 υπήρχαν πάνω από 100.000 τίγρεις συνολικά στον πλανήτη, αλλά μέχρι το 2010 ο πληθυσμός τους είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό των 3.200. Έτσι, η Ινδία και ακόμα 12 χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία προστασίας του είδους και διπλασιασμού του πληθυσμού του μέχρι το 2022. Η Ινδία, όπως δήλωσε ο Modi, κατάφερε να πιάσει τον στόχο τέσσερα χρόνια πριν από την τελική προθεσμία. Συγκεκριμένα, ενώ το 2014 είχαν καταγραφεί 2.226 τίγρεις Βεγγάλης στην Ινδία, ο αριθμός αυτός ανέβηκε στις 2.967, σύμφωνα με μια αναφορά της κυβέρνησης της χώρας που βγήκε στη δημοσιότητα μέσα στο καλοκαίρι του 2019.

Η σωτηρία της τίγρης της Βεγγάλης, ειδικότερα, έχει αναδειχθεί σε εθνικό στοίχημα, καθώς το συγκεκριμένο είδος ζει μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ινδίας – που περιλαμβάνει, ακόμα, τις χώρες Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπουτάν και τις Μαλδίβες. Υπάρχει όμως και ένα μελανό σημείο στα θετικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων: κάποιοι προειδοποιούν ότι τα ποσοστά αύξησης ίσως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά να οφείλονται σε βελτιωμένες μεθόδους εντοπισμού και καταγραφής των ζώων που ζουν στην άγρια φύση.

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για την τίγρη της Βεγγάλης:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: EPA/SANJEEV GUPTA

TAGS