Η κυβέρνηση της Σκωτίας μόλις έγινε η πρώτη στον κόσμο που υπερψήφισε ένα νομοσχέδιο για τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου, όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες, σε όλες τις γυναίκες που «τα έχουν ανάγκη». Πρωτεργάτιδά του υπήρξε η βουλευτής των Εργατικών Μόνικα Λένον, η οποία αγωνίζεται από το 2016 για την καταπολέμηση της λεγόμενης «φτώχειας της περιόδου». Η πολιτικός αναφέρεται σε γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίες δεν είναι καν σε θέση να αγοράσουν σερβιέτες, ταμπόν ή άλλα, επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα περιόδου (όπως πλενόμενες σερβιέτες ή κύπελλα περιόδου).

Οι κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας δεν είναι λίγες στη Σκωτία: Μια δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα, ανακάλυψε ότι μία στις τέσσερις μαθήτριες ή φοιτήτριες δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προϊόντα περιόδου. Ωστόσο η καινούρια νομοθεσία θέτει έναν ακόμα στόχο, να απαλλάξει, ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια, από το στίγμα της περιόδου, αφού σύμφωνα με μελέτη το 71% των γυναικών 14-21 ετών νιώθει αμήχανα όταν αγοράζει π.χ. ταμπόν ή σερβιέτες.

Η καινούρια νομοθεσία θέτει έναν ακόμα στόχο, να απαλλάξει, ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια, από το στίγμα της περιόδου, αφού σύμφωνα με μελέτη το 71% των γυναικών 14-21 ετών νιώθει αμήχανα όταν αγοράζει π.χ. ταμπόν ή σερβιέτες.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο ήδη διεξάγονται διάφορα προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων διανέμονται δωρεάν κάποια επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα περιόδου σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Παρόμοιες κινήσεις που έχουν κάνει άλλες χώρες είναι η μείωση της φορολογίας ή το αφορολόγητο για προϊόντα περιόδου, όπως συμβαίνει στην Κένυα, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ινδία, την Κολομβία, τη Μαλαισία, τη Νικαράγουα, τη Νιγηρία, την Τζαμάικα, το Λίβανο και στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Με στοιχεία από BBC

Photo by Oana Cristina on Unsplash

TAGS