ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ινδές εργάτριες υποβάλλονται σε αφαίρεση μήτρας. Θεωρείται ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα

Κάποιες αναγκάζονται να κάνουν την επέμβαση ακόμα και στα είκοσι κάτι χρόνια τους.

Ινδές εργάτριες υποβάλλονται σε αφαίρεση μήτρας. Θεωρείται ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα

Ένα ρεπορτάζ του Aljazeera στην Ινδία φέρνει στο φως ένα φοβερό φαινόμενο. Νεαρές Ινδές που εργάζονται σε φυτείες ζαχαροκάλαμων στην επαρχία Beed αναγκάζονται να υποβληθούν σε υστερεκτομή (επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας) για να «κοπεί» η περίοδος τους, που θεωρείται ότι μειώνει την παραγωγικότητά τους.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Αλλά ο σύζυγός μου με ενθάρρυνε, γιατί οι πόνοι περιόδου επηρέαζαν τη δουλειά μου. Η υστερεκτομή μου προκάλεσε κάποια διαταραχή στις ορμόνες και είχε αποτέλεσμα να πάρω βάρος» λέει η Pushpa, 37 ετών σήμερα. Στα 26 της, όταν στην έμμηνο ρύση υπέφερε από βαριά αιμορραγία και έντονους πόνους, άρχισε να παίρνει φάρμακα καταστολής της περιόδου μέχρι που ένας γιατρός της συνέστησε να υποβληθεί σε αυτή τη ριζική «θεραπεία».

Η Pushpa είναι μόνο μία από τις 4.500 νεαρές Ινδές που μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών μέσων, έχουν υποβληθεί σε δυνητικά μη απαραίτητες υστερεκτομές. Υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με μελέτες και μαρτυρίες ακτιβιστών. Ο πρώτος είναι ότι οι γιατροί τις εκμεταλλεύονται για να αποσπάσουν χρήματα, πείθοντάς τις ότι μια τέτοια επέμβαση είναι απαραίτητη (το κόστος της είναι 35.000 ρουπίες, ενώ μια ημερήσια αμοιβή εργάτριας γύρω στις 202 ρουπίες). Ο δεύτερος είναι η αντίληψη που επικρατεί, ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα των γυναικών που εργάζονται στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, βασική πηγή εισοδήματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Η υστερεκτομή δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Αλλά ο σύζυγός μου με ενθάρρυνε, γιατί οι πόνοι περιόδου επηρέαζαν τη δουλειά μου»

Την περίοδο της συγκομιδής του ζαχαροκάλαμου, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, οι εργάτριες ξυπνούν συχνά στις 4 το πρωί για να μαγειρέψουν για την οικογένεια. Η εργάσιμη μέρα τους αρχίζει στις 6 και τελειώνει με τη δύση του ηλίου, γύρω στις 6.30 το απόγευμα. Η δουλειά στο χωράφι είναι κοπιαστική και απαιτεί σωματική δύναμη. Το ζαχαροκάλαμο, αφού κόβεται, δένεται σε δεμάτια και μεταφέρεται από τις ίδιες τις γυναίκες.

Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για τουαλέτα, το κάνει μέσα στα χωράφια γιατί τα μεγαλύτερα διαλείμματα συνεπάγονται πρόστιμο.

Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για τουαλέτα, το κάνει μέσα στα χωράφια γιατί τα μεγαλύτερα διαλείμματα συνεπάγονται πρόστιμο.

Κάποιοι γιατροί πείθουν αυτές τις Ινδές ότι δεν χρειάζονται τη μήτρα τους μετά την τεκνοποίηση και ότι η αφαίρεσή της θα τις σώσει από πολλά προβλήματα. «Κάποιες ανήθικες κλινικές συνιστούν υστερεκτομή λέγοντας στις γυναίκες ότι διαφορετικά μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο. Όμως η μη αναγκαία υστερεκτομή μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας» σχολίασε ο Dr Shashikant Ahankari, πρόεδρος της οργάνωσης που υποστηρίζει τις γυναίκες της περιοχής HALO Medical Foundation.

Όμως δεν είναι μόνο οι γιατροί αλλά και οι εργοδότες που φέρουν ευθύνη. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Usha Raosaheb, «γνωρίζω πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή για να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά ή να γίνουν πιο παραγωγικές στα χωράφια». Οι Ινδές που έχουν pishvi, που σημαίνει «σάκος» αλλά αναφέρεται στη μήτρα, θεωρούνται λιγότεο ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας.

Δείτε παρακάτω ένα ρεπορτάζ για τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών στην Ινδία:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Nandhu Kumar on Unsplash

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.