ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ίγγλις, η ιστορική ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, που ξεχωρίζει το Lonely Planet, υπάρχει από το 1914

Tο Ίγγλις είναι από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης γιατί εκτός από ατμόσφαιρα παλιάς εποχής έχει πετύχει μια μοναδική εξειδίκευση-σπεσιαλιτέ στις γάστρες.

Ίγγλις, η ιστορική ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, που ξεχωρίζει το Lonely Planet, υπάρχει από το 1914

Ιστορικά μαγαζιά δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα έχουν κλείσει, τα πήρε η αντιπαροχή, δεν άντεξαν στο χρόνο. Η περίπτωση αυτής της ταβέρνας είναι μοναδική. Γεννήθηκε στα 1914, στην οδό Πλάτωνος 3, λίγο πάνω από την Εγνατία, κάτω από τα γραφεία της εφημερίδας Φως, της οποίας οι συντάκτες σύχναζαν εκεί, μαζί με τους οδηγούς και τους ταξιδιώτες των λεωφορείων της Χαλκιδικής, αφού εκεί ήταν και η πιάτσα τους, όπως αναφέρει ο Τομανάς στις Ταβέρνες της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Ίγγλις, η ιστορική ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, που ξεχωρίζει το Lonely Planet, υπάρχει από το 1914
Αποτέλεσε ένα από τα πιο καλτ και κλασικά στέκια φαγητού για τους καλοφαγάδες και τις παρέες του κέντρου αλλά και φωνές ρεμπέτηδων που τραγουδούσαν τις νύχτες.

Εκεί έμεινε ως τα τέλη της δεκαετίας του ’50, γνωρίζοντας μεγάλες δόξες στα χέρια του Θόδωρου Μαρμαρά, που υπήρξε ο αρχικός εμπνευστής και ψυχή της ταβέρνας πριν την αναλάβει ο γιος του Μανώλης και αργότερα ανέλαβε το τιμόνι ο Λάζαρος Λαζαρίδης. Αποτέλεσε ένα από τα πιο καλτ και κλασικά στέκια φαγητού για τους καλοφαγάδες και τις παρέες του κέντρου αλλά και φωνές ρεμπέτηδων που τραγουδούσαν τις νύχτες. Μάλιστα σε αυτήν γράφτηκαν πολλά χρονογραφήματα του Πέτρου Ωρολογά (Φωτεινού) που την είχε στέκι τότε για τους άπαιχτους μεζέδες της και το ροζέ κρασί της.

Στο έβγα της δεκαετίας του εξήντα, αρχές εβδομήντα, η ταβέρνα μεταφέρθηκε από τους απογόνους στην Άνω πόλη που βρίσκεται σήμερα. Σε μια από τις πιο κλασικές γειτονιές της, λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Νικόλαο των Ορφανών και την πλατεία Καλλιθέας και φυσικά από τις ομορφότερες της πόλης, στις παρυφές πλέον του κέντρου, προσεγγίσιμες με τα πόδια. Εκεί δημιούργησαν μια κάβα για τα ροζέ και ένα χώρο καθαρόαιμης ταβέρνας που συνεχίζεται έως σήμερα με δύναμη και δημοφιλία.

Στο έβγα της δεκαετίας του εξήντα, αρχές εβδομήντα, η ταβέρνα μεταφέρθηκε από τους απογόνους στην Άνω πόλη που βρίσκεται σήμερα.
Η περιοχή κατοικήθηκε από μετανάστες που είχαν εκπατρισθεί βίαια από την Ανατολική Ρωμυλία.

Στην εκδοχή που γνωρίζουμε εμείς και λατρεύουμε αποτελεί μια μοναδική συνύπαρξη ενός σκηνικού ονείρου και γαστρονομικού παραδείσου. Η χρωματική παλέτα της σε συνδυασμό με τη βλάστηση μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Η ταμπέλα και το ένδοξο κοκκινέλι εξηγούν την καταγωγή. Ίγγλις ήταν το προσωνύμιο της Νέας Αγχίαλου Θεσσαλονίκης, επειδή εκεί βρισκόταν το κεντρικό στρατηγείο του εγγλέζικου στρατού κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Η περιοχή κατοικήθηκε από μετανάστες που είχαν εκπατρισθεί βίαια από την Ανατολική Ρωμυλία. Κατεξοχήν οινοπαραγωγοί, τροφοδοτούσαν με εκλεκτό κρασί τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η ποικιλία του κρασιού τους επικράτησε να ονομάζεται Ίγγλις.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και το όνομά του, αφού το δεύτερο ρεύμα των Αγχιαλιτών προσφύγων, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1919, εγκαταστάθηκαν στο συνοικισμό της Νέας Αγχιάλου που ονομαζόταν Ίνγλις επειδή το αγρόκτημα ανήκε σ’ έναν Άγγλο γαιοκτήμονα που είχαν σκοτώσει οι Τούρκοι. Η περιοχή μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους ήταν ιδιοκτησία ενός μουσουλμάνου τσιφλικά, του Χατζή Μπέη και είχε 90 περίπου μακεδονόφωνους εξαρχικούς κατοίκους, ενώ στη συνέχεια ο οικισμός ερήμωσε.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και το όνομά του, αφού το δεύτερο ρεύμα των Αγχιαλιτών προσφύγων, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1919, εγκαταστάθηκαν στο συνοικισμό της Νέας Αγχιάλου που ονομαζόταν Ίνγλις επειδή το αγρόκτημα ανήκε σ’ έναν Άγγλο γαιοκτήμονα που είχαν σκοτώσει οι Τούρκοι.

Σήμερα το Ίγγλις είναι από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης γιατί έχει καταφέρει εκτός από ατμόσφαιρα παλιάς εποχής να πετύχει μια μοναδική εξειδίκευση-σπεσιαλιτέ στις γάστρες και τις λαδόκολλες, αφού οι μάγειρες της εξερευνούν και τελειοποιούν παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος. Η σύγχρονη εκδοχή των πιο παλιών συνταγών πατάει πάντα πάνω σε αγνά προϊόντα ελληνικής παραγωγής, κρέατα εμπιστοσύνης, λαχανικά εποχής και αρωματικά βοτάνια από τις γλάστρες τους. Η μεγαλύτερη επιρροή στην παραδοσιακή ελληνική μαγειρική ήταν αναμφίβολα η Ανατολή. Ιδέες, μπαχαρικά, υλικά, ανακατεύονται στις κατσαρόλες της κουζίνας μας, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί τον μύθο της. Με διαφορά η αγαπημένη μας ταβέρνα της Άνω Πόλης.

Ανάμεσα στις αξέχαστες στιγμές που έχουν να διηγηθούν οι θαμώνες της είναι οι βραδιές με μουσική που αποτέλεσαν πάντα στοιχείο συνέχειας της ένδοξης ιστορίας της.

Διάσημοι οδηγοί του κόσμου όπως το lonelyplanet.com τη συμπεριλαμβάνουν ως πρώτη τους επιλογή για τη Θεσσαλονίκη, ως απολύτως αυθεντική ή το ταξιδιωτικό site www.spottedbylocals.com γράφει με ενθουσιώδη τρόπο για αυτήν. Την ατμόσφαιρα και το φαγητό της, παροτρύνοντας τους επισκέπτες της πόλης να τη γνωρίσουν. Και να δοκιμάσουν μια κουζίνα που φλερτάρει με την Ανατολή με εντυπωσιακά μοντέρνο τρόπο.

ΙΓΓΛΙΣ Facebook

*Ηροδότου 32, Άνω Πόλη, τηλ. 2313011967

Διάσημοι οδηγοί του κόσμου όπως το lonelyplanet.com τη συμπεριλαμβάνουν ως πρώτη τους επιλογή για τη Θεσσαλονίκη, ως απολύτως αυθεντική ή το ταξιδιωτικό site www.spottedbylocals.com γράφει με ενθουσιώδη τρόπο για αυτήν.

Read Next

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.