Σύμφωνα με τρομακτικά, επίσημα στατιστικά η πανέμορφη, υγρή πόλη της Βενετίας θα βυθιστεί κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η σκέψη πως ένα τόσο ξεχωριστό σημείο του πλανήτη απλά μία μέρα δεν θα υπάρχει πια, έτσι απλά θα σβηστεί ξαφνικά από τον χάρτη, προκαλεί δυσάρεστες σκέψεις με τους τουρίστες να σπεύσουν στην ιταλική πόλη προκειμένου να προλάβουν να την δουν. 

Δεν γνωρίζουν με ακρίβεια πότε θα συμβούν όλα αυτά, ωστόσο μία πρόσφατη πλημμύρα, η δεύτερη χειρότερη σε ολόκληρη την ιστορία της πόλης και η πιο σοβαρή που έχει καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια, έχει θέσει τις αρχές υπ' ατμόν, ενώ πανικός επικρατεί σε κάθε δρόμο της Βενετίας. 

Μέχρι στιγμής 2 άνθρωποι είναι νεκροί, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ενώ η αστυνομία έχει ενημερώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες να απομακρυνθούν καθώς οι πλημμύρες αναμένεται να χειροτερέψουν αισθητά τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, τα νερά στην πόλη έφτασαν σε ύψος 1.87 μέτρα το βράδυ την Τρίτης. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αναφέρεται πως το 80% των δρόμων της Βενετίας βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια του νερού. 

Μέχρι στιγμής 2 άνθρωποι είναι νεκροί, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ενώ η αστυνομία έχει ενημερώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες να απομακρυνθούν καθώς οι πλημμύρες αναμένεται να χειροτερέψουν αισθητά τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Μέσα στις παράπλευρες απώλεις της καταστροφής και το αιφνίδιο κλείσιμο της Μπιενάλε, η οποία επρόκειτο να παραμείνει ανοικτή έως τις 24 Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν τα έργα της έκθεσης έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο οι πλημμύρες είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πολλές πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της φωτιάς που ξέσπασε στο  International Gallery of Modern Art Ca’Pesaro. Ευτυχώς κανένα έκθεμα δεν καταστράφηκε.

Ο δήμαρχος της πόλης, Luigi Brugnaro, έθεσε την πόλη σε κατάσταση κόκκινο συναγερμού και δήλωσε πως οι ανεπανάληπτες αυτές πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Την Τρίτη το βράδυ στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, το διαμάντι στο στέμμα της Βενετίας, το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο και η Βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για ακόμα μία φορά, την τέταρτη τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2018 οι υλικές ζημίες που προκλήθηκαν ξεπέρασαν τα 2.2 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

Φωτογραφίες: reuters

Με πληροφορίες από το artsy.net

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS