ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η θάλασσα είναι η μοίρα μας, γιατί όχι και το μέλλον μας». Οι πλωτοί οικισμοί θα σώσουν τον πλανήτη

Μέχρι το 2050 9 στις 10 μεγαλουπόλεις του κόσμου θα βιώσουν μία δραματική αύξηση των υδάτων που τις περιβάλλουν.

«Η θάλασσα είναι η μοίρα μας, γιατί όχι και το μέλλον μας». Οι πλωτοί οικισμοί θα σώσουν τον πλανήτη

Με την στάθμη των υδάτων να αναβαίνει ραγδαία σε ολόκληρο τον πλανήτη και το σοβαρό ζήτημα του υπερπληθυσμού σε πολλά κράτη του κόσμου να έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά «καυτό» θέμα γύρω από τη δραματική έλλειψη προσιτών κατοικιών προς ενοικίαση, οι επιστήμονες καλούνται να δώσουν την δική τους, πρωτοποριακή λύση σε αυτό που οι κυβερνήσεις νιώθουν ότι έχει γίνει πλέον εντελώς μη διαχειρίσιμο.

Η επιστημονική ομόδα της Bjarke Ingels Group (BIG) που φημίζεται για τα προηγμένα τεχνολογικά πρότζεκς της και διαθέτει ένα από τα ωραιότερα sites που έχουμε επισκεφθεί ποτέ (δες το εδώ) παρουσίασε πρόσφατα στα Ηνωμένα Έθνη την καταπληκτική της πρόταση σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να λύσουμε μέσα στα επόμενα 30 χρόνια το μεγάλο πρόβλημα των συνεχώς αυξανόμενων τιμών στην αγορά ακινήτων σε παγκόσμια επίπεδο. Η απάντηση μοιάζει να είναι μία και μόνο μία. Εφόσον είναι αδύνατο να επεκτείνουμε τη γη που διαθέτουμε, θα αναζητήσουμε νέες εκτάσεις στην επιφάνεια της θάλασσας που συνεχώς εξαπλώνεται.

Πέρνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι το 2050 το 50% των μεγαλύτερων πόλεων του πλανήτη θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία πολύ σοβαρή άνοδο των υδάτων που τις περιβάλλουν, οι επιστήμονες της BIG σχεδίσαν τις πρώτες μακέτες για την ιδανική πόλη του μέλλοντος, που έχει πάψει να φαντάζει κάτι τόσο ουτοπικό και μακρινό όσο φάνταζε μερικές δεκαετίες νωρίτερα.

O ιδρυτής της BIG, Bjarke Ingels, σχολίασε σχετικά «9 από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη θα βιώσουν μία δραματική αύξηση των υδάτων τους μέχρι το 2050. Η θάλασσα είναι η μοίρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και το μέλλον μας». Η πρώτη πλωτή πόλη, λοιπόν, δια χειρός BIG έχει το όνομα Oceanix City και είναι σχεδιασμένη με υψηλές, οικολογικές προδιαγραφές, κάνοντας χρήση της ηλιακής ενέργειας για όλες τις απαραίτητες, καθημερινές λειτουργίες των κατοίκων και διαθέτοντας το πιο προηγμένο σύστημα ανακλύκλωσης απορριμάτων στον κόσμο, το οποίο θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

«Η θάλασσα είναι η μοίρα μας, γιατί όχι και το μέλλον μας». Οι πλωτοί οικισμοί θα σώσουν τον πλανήτη
Πέρνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι το 2050 το 50% των μεγαλύτερων πόλεων του πλανήτη θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία πολύ σοβαρή άνοδο των υδάτων που τις περιβάλλουν, οι επιστήμονες της BIG σχεδίσαν τις πρώτες μακέτες για την ιδανική πόλη του μέλλοντος.

Οι πλωτοί οικισμοί, όπως η Oceanix City, βρίσκονται ήδη σε πειραματικό στάδιο ως προς τις λεπτομέρειες της σωστής λειτουργικότητας τους, προκειμένου ο πλανήτης να είναι απόλυτα έτοιμος όταν η εποχή κατά την οποία όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν προς τη θάλασσα θα έχει έρθει ανεπιστρεπτί.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της Oceanix City, τα τεχνητά νησιά πάνω στα οποία θα πατήσει αυτή η πανέμορφη, πλωτή πόλη και όλες οι κοινότητες που θα βασίζονται στο ίδιο μοντέλο, θα είναι κατασκευασμένα από υλικά απολύτως συμβατά με το περιβάλλον και δεν θα επιβαρύνουν την θαλάσσια ζωή. Κομμάτια από τα μέταλλα που ήδη έχουν βρεθεί στον πάτο των ωκεανών αλλά και φυσικές κοραλλίογεννείς επιφάνειες πρόκειται να γίνουν ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο θα βασιστούν οι πόλεις του αύριο. Ενός αύριο που είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

«9 από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη θα βιώσουν μία δραματική αύξηση των υδάτων τους μέχρι το 2050. Η θάλασσα είναι η μοίρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και το μέλλον μας».

Οι πλωτοί οικισμοί, όπως η Oceanix City, βρίσκονται ήδη σε πειραματικό στάδιο ως προς τις λεπτομέρειες της σωστής λειτουργικότητας τους, προκειμένου ο πλανήτης να είναι απόλυτα έτοιμος όταν η εποχή κατά την οποία όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν προς τη θάλασσα θα έχει έρθει ανεπιστρεπτί.

Τα τεχνητά νησιά πάνω στα οποία θα πατήσει αυτή η πανέμορφη, πλωτή πόλη και όλες οι κοινότητες που θα βασίζονται στο ίδιο μοντέλο, θα είναι κατασκευασμένα από υλικά απολύτως συμβατά με το περιβάλλον και δεν θα επιβαρύνουν την θαλάσσια ζωή.

Αυτός ο πρωτοποριακός πλωτός οικισμός μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κοινότητας στεγάζοντας από 300 έως 10.000 κατοίκους.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.