Σήμερα τα γράμματα της Google έχουν τοποθετηθεί σε χρυσοποίκιλτες κορνίζες που αναδεικνύονται από το ζωηρόχρωμο φόντο. Το Doodle, το σχέδιο της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, που αλλάζει καθημερινά λειτουργώντας σαν ένα σχόλιο, ως ένας φόρος τιμής στην επικαιρότητα και την ιστορία, σήμερα, 19/11, είναι αφιερωμένο στο Μουσείο ντελ Πράδο της Μαδρίτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων λειτουργίας του.

Το Πράδο, ένα όνομα που σημαίνει «λιβάδι», παραπέμποντας στον χαρακτήρα του τοπίου που προϋπήρχε, εγκαινιάστηκε το 1819 και σήμερα στεγάζει χιλιάδες έργα τέχνης που χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 20ο αιώνα, με υπογραφές όπως Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Βελάθκεθ.

Σχεδιασμένο το 1785 από τον αρχιτέκτονα Χουάν δε Βιλανουέβα, αρχικά λειτούργησε ως κέντρο φυσικών επιστημών αλλά οι βασιλιάδες Φερδινάνδος και Μαρία Ισαβέλα το μετέτρεψαν σε πινακοθήκη το 1819. Η αρχική ονομασία του ήταν Βασιλικό Μουσείο, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Εθνικό Μουσείο ντελ Πράδο.

Η επετειακή του έκθεση που ανοίγει σήμερα, «Ένα μέρος μνήμης», «A place of memory» αφηγείται την ιστορία του Πράδο, ταξιδεύοντάς μας πίσω στις κομβικές στιγμές που του έδωσαν τη μορφή που έχει σήμερα. Στόχος του σύγχρονου ιδρύματος είναι να αναδείξει την ποικιλομορφία της τέχνης παγκοσμίως, υπερβαίνοντας τα σύνορα της Ισπανίας – όπως έκανε, για παράδειγμα, πρόσφατα μέσα από μια έκθεση αφιερωμένη σε καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής.

Όσο για το Doodle της ημέρας, όπως είπε ο δημιουργός του, Nate Swinehart, επιδίωξή του ήταν «να τιμήσω το μουσείο και να το κάνω να φαίνεται προσιτό και ενδιαφέρον για τους θεατές. Η τέχνη μπορεί να προκαλεί φόβο, ακόμα και σύγχυση κάποιες φορές. Αποφάσισα να κάνω το σχέδιό μου σε στυλ ελαιογραφίας, ένα ιδιαίτερα τρομακτικό πρότζεκτ για κάποιον καλλιτέχνη που δουλεύει με ψηφιακά μέσα!

»Ανέπτυξα μια ολόκληρη νέα μέθοδο ψηφιακής ζωγραφικής για να πετύχω το αποτέλεσμα που ήθελα, ήταν μια σπουδαία εμπειρία μάθησης. Ήθελα να δημιουργήσω το εφέ των πινέλων και των χρωμάτων και ταυτόχρονα να παίξω με τα γράμματα, τα οποία μετατρέπω στο θέμα των έργων τέχνης».

Δείτε το σχέδιο της Google:

Περιηγηθείτε στο Μουσείο ντελ Πράδο μέσα από το παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


EPA/LUCA PIERGIOVANNI

TAGS