ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Taverna του Bios βάζει την κουζίνα της γιαγιάς στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη

Φάγαμε στο εστιατόριο για το οποίο μιλά όλη η Αθήνα.

Η Taverna του Bios βάζει την κουζίνα της γιαγιάς στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη

Σας ενημερώνουμε ότι δυστυχώς κάτι μας έτυχε και θα πρέπει να ακυρώσουμε τη σημερινή κράτηση”, διαβάζει φωναχτά η Γωγώ Δελογιάννη κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού της. Η πληροφορία την απασχολεί μόνο για κλάσματα δευτερολέπτου- δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί όταν στο μαγαζί γίνεται πόλεμος κάθε βράδυ.

Έχω αναλάβει εγώ τα social media του μαγαζιού”, μου λέει ενώ καθόμαστε σε ένα τραπέζι κοντά στο παράθυρο που βλέπει στην πολύβουη Πειραιώς. Είναι 7 το απόγευμα και η Γωγώ είναι στην Taverna από τις 10 το πρωί. Έχει κλείσει ήδη 9ωρο και ακόμα δεν έχει αρχίσει η μεγάλη κίνηση- υπολογίζω ότι σε ένα δίωρο από τώρα θα δουλεύει πυρετωδώς στην κουζίνα. Η Γωγώ όχι απλώς δεν γκρινιάζει, αλλά περιμένει εκείνη την ώρα πώς και πώς.

Η Taverna του Bios βάζει την κουζίνα της γιαγιάς στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη
Ντομάτα τριαντάφυλλο με καπαρόφυλλα και χοντρές ελιές και χόρτα με κολοκυθάκια

Μου αρέσει ο πόλεμος”, μου λέει. “Κοιμάσαι καθόλου;”, τη ρωτάω. “Όχι”, μου απαντάει σχεδόν χαρούμενα, με τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα ενός ανθρώπου που έχει μόλις κατακτήσει κάτι που ήθελε καιρό, και βρίσκεται μόλις στην αρχή του. Πράγματι, έτσι είναι. Η απόφαση να αφήσεις το δικηγορικό σου γραφείο και να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μαγειρική στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, απαιτεί καθαρή σκέψη, αποφασιστικότητα και πάθος.

Κατάλαβα ότι το ήθελα πραγματικά όταν, ενώ είχα το γραφείο, πήγαινα και δούλευα για ώρες σε δοκιμαστικά για μάγειρες, χωρίς αμοιβή. Είχα δουλειά και το έκανα τσάμπα. Τότε το συνειδητοποίησα”. Τη συνειδητοποίηση ακολούθησαν αμέτρητες ώρες στην κουζίνα, ένα χαρακτηριστικο πέρασμα από το Master Chef και ένας επιτυχημένος χειμώνας στο Beef του Bios με τον “συμπαίκτη” της Δημήτρη Παπαπαναγιώτου .

Ολόκληρη τηγανητή πατάτα "σπασμένη", ξεροτηγανισμένα κεφτεδάκια, ντομάτα τριμμένη και φρέσκο γιαούρτι σακούλας από την Καρδίτσα

Στην Taverna, η Γωγώ είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια. Είναι ένα project προσωπικό, συναισθηματικό, αυτό που, όπως λέει, την αντιπροσωπεύει περισσότερο. H Taverna αναλαμβάνει μια δικαίωση. Αναλαμβάνει να ανασύρει την πιο αγνή, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και να την κάνει cool και “ανταγωνιστική" σε μια γαστρονομική σκηνή όπου θριαμβεύει ο πειραματισμός, η πρωτοπορία και η αποθέωση του νέου.

Κεφτεδάκια παραδοσιακά και ξεροτηγανισμένα, τηγανητά αυγά και πατάτα τηγανητή

Η Γωγώ αγαπά να πειραματίζεται, αλλά η Taverna της, μοιάζει να βάζει στο τραπέζι ένα ευθύ, ακατανίκητο ερώτημα: Είναι τα κεφτεδάκια της γιαγιάς ισάξια του πιο ψαγμένου γκουρμέ;

Ο όροφος του Bios δεν είναι ανοιχτός, δεν έχει ταράτσα και δεν είναι δίπλα στη θάλασσα: βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Αλλά τα πιάτα της Taverna είναι αυτά που έτρωγες γυρνώντας από τη θάλασσα, στο σπίτι της γιαγιάς, όταν κάθε πιάτο στο τραπέζι ήταν ένας ανεκτίμητος γαστρονομικός θησαυρός. Τέτοια είναι η αφοσίωση της Γωγώς στην απόδοση αυτής της ανάμνησης, που ένα πιάτο του καταλόγου, η ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη με ελαιόλαδο, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μαϊντανό είναι εμπνευσμένη από “αυτό που μένει στο τέλος από τη χωριάτικη, αυτό που μαζεύεις με το ψωμί”.

Η Γωγώ Δελογιάννη

Τα κεφτεδάκια παραδοσιακά και ξεροτηγανισμένα είναι το best-seller πιάτο του μενού ("από χθες μέχρι σήμερα χρειαστήκαμε 10 κιλά κιμά”, λέει η Γωγώ). Τα υπόλοιπα είναι γνώριμα ελληνικά πιάτα με ένα μοντέρνο ενίοτε twist, μια μοντερνιά προς τα κάτω. Ντομάτα τριαντάφυλλο, χόρτα με κολοκυθάκι και φάβα κρεμμυδάκι, λάδι και μπόλικο λεμόνι και σφέλα σαγανάκι είναι μερικά από τα ορεκτικά που θα βρεις στον κατάλογο.

Η Γωγώ έδωσε μεγάλη βάση στην πρώτη ύλη, ψάχνοντας επίμονα τις κατάλληλες ποικιλίες που θα απέδιδαν τα μέγιστα στο όραμά της. Η τηγανητή ολόκληρη “σπασμένη” πατάτα και το χρυσαφένιο χρώμα της, ο καβουρμάς, οι γκόγκες (παραδοσιακό ζυμαρικό από την Αργολίδα) με φρέσκο βούτυρο και ξερή μυζήθρα, ο τηγανητός τραχανάς, ανοιγμένος στο χέρι και το μοσχαρίσιο μεδούλι το επιβεβαιώνουν.

Μεδούλι μοσχαρίσιο, ψημένο με χοντρό αλάτι και μαϊντανό

Στον κατάλογο δεσπόζει το χοιρινό μπούτι (για 4 άτομα), μια πιο εξευγενισμένη εκδοχή της παραδοσιακής γουρουνοπούλας με την τραγανή πέτσα και το μαλακό κρέας από μέσα, το οποίο ψήνεται για 12 ώρες στο φούρνο. Από το μενού, δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα γλυκά- ξεροτήγανα με παγωτό παρφαί και γαλατόπιτα με παγωτό γιαούρτι, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Ολόκληρο χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλών και στο πλάι δύο σάλτσες με πελτέ ντομάτας και μουστάρδα

Στην Taverna, ανάμεσα στα έπιπλα με αναφορές στο ‘70, στα λιγοστά φυτά και το πάτωμα μωσαϊκό, η ειλικρίνεια των προθέσεων τρώγεται με το κουτάλι. Καλό, αγνό φαγητό, όπως αυτό που θα δοκίμαζες με ευλάβεια στην ταβέρνα ενός ορεινού χωριού, σερβίρεται πυρετωδώς στην καρδιά της πρωτεύουσας και -δικαίως- κατακτά το κοινό.

Το όνειρό μου είναι να ανοίξω μια ταβέρνα στις Τζιτζιφιές με λευκά τραπεζομάντηλα, κήπο και καπνιστήριο. Θέλω να συνδυάζει το αστικό και το παραθαλάσσιο”, λέει η Γωγώ καθώς ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κουζίνα. Σε λίγη ώρα, ο πόλεμος που τόσο αγαπά θα ξεκινήσει.

Facebook Taverna at Bios

Πειραιώς 84. μέσα στο Bios









Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.