ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα ντοκιμαντέρ για τον έρωτα και την πιο κουλ μορφή ανθρώπινης ελευθερίας

Η ταινία για τη σχέση του Λέοναρντ Κόεν με την Μαριάν Ιλέν

Ένα ντοκιμαντέρ για τον έρωτα και την πιο κουλ μορφή ανθρώπινης ελευθερίας

Ύδρα, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '60. Το μικρό, ήσυχο νησί του Αργοσαρωνικού λειτουργεί στις συνειδήσεις του διεθνούς τζετ σετ ως ο απόλυτος προορισμός κοσμοπολιτισμού και κουλ ελευθεριότητας. Ένα μαγικό απομακρυσμένο μέρος στην άλλη άκρη του κόσμου όπου τα πράγματα κυλούσαν τόσο χαλαρά και ελεύθερα που «οι άνθρωποι ήταν διατεθειμμένοι να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια για τα συναντήσουν».

Τουλάχιστον αυτή ήταν η φράση ενός καλού φίλου της Νορβηγίδας Μαριάν Ιλέν, της ψιλόλιγνης εντυπωσιακής κοπέλας που ταξίδεψε από την χώρα της μέχρι το γραφικό νησί της Ελλάδας με τον γιο της, ένα αγοράκι μερικών μόλις μηνών που είχε αποκτήσει από τον πρώην σύντοφο της. Η Ιλέν προσγειώθηκε στην Ύδρα αναζητώντας αυτό για το οποίο εύχονταν τα περισσότερα παιδιά που είχαν πιστέψει σε έναν πιο γλυκό και φιλικό κόσμο την δεκαετία του '60. Βιβλία, μουσική και τραγούδι σε ένα δίκαιο σύμπαν όπου κανείς δεν θα βιαζόταν αρκετά και γι'αυτό το λόγο δεν θα χρειαζόταν να ανησυχεί μήπως σκοντάψει σε κακοτοπιές.

Ένα ντοκιμαντέρ για τον έρωτα και την πιο κουλ μορφή ανθρώπινης ελευθερίας
Η Ιλέν προσγειώθηκε στην Ύδρα αναζητώντας αυτό για το οποίο εύχονταν τα περισσότερα παιδιά που είχαν πιστέψει σε έναν πιο γλυκό και φιλικό κόσμο την δεκαετία του '60.

Η ιστορία λέει πως η Μαριάν πράγματι τα βρήκε όλα αυτά στο πρόσωπο ενός νέου, εκκολαπτόμενου ποιητή από τον Καναδά που είχε φτάσει στην Ελλάδα λίγο νωρίτερα για να απομονωθεί και να γράψει ανενόχλητος. Ο Λέοναρν Κόεν, αρκετά χρόνια πριν ειδοποιηθεί από κάποια φίλη του πως η εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης είχε χάσει το μυαλό της με τους στίχους του ποιήματος του"Suzanne" και τρέξει πίσω στην Αμερική για να ξεκινήσει μία αδιανόητα πετυχημένη μουσική καριέρα, είχε ζήσει για περίπου 10 χρόνια στον τόπο που αγαπήσε όσο κανέναν, δημιουργώντας, γνωρίζοντας ντόπιους και πιάνοντας τον εαυτό του να αισθάνεται ανεπανόρθωτα ερωτευμένος με την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Στον έρωτα του για την χώρα μας ήρθε να προστεθεί και ο έρωτας του για την Μαριάν, την γυναίκα που έχει μείνει στην ιστορία ως «η μούσα» του και με την οποία δημιούργησε ένα θυελλώδη μεν, ελεύθερο δε δεσμό, ζώντας τελικά περισσότερο χώρια της παρά μαζί της.

Η ιστορία λέει πως η Μαριάν πράγματι τα βρήκε όλα αυτά στο πρόσωπο ενός νέου, εκκολαπτόμενου ποιητή από τον Καναδά που είχε φτάσει στην Ελλάδα λίγο νωρίτερα για να απομονωθεί και να γράψει ανενόχλητος.

Ωστόσο οι παλαιότεροι κάτοικοι της Ύδρας έχουν ακόμα να θυμούνται. Το όμορφο ζευγάρι που διέσχιζε μαζί, χεράκι-χεράκι, τα σοκάκια του νησιού πριν ανοίξει την ψηλή, μπλε πόρτα του σπιτιού του και χαθεί για μέρες ολόκληρες στο εσωτερικό. Το χαριτωμένο αγοράκι που είχαν πάντα μαζί τους, ο Κόεν δέχθηκε το παιδί της Μαριάν σα να ήταν δικό του παιδί, το φρόντιζε και το αγαπούσε.

Τα χρόνια πέρασαν. Ο Λέοναρντ Κόεν έγινε ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός του Καναδά, η Μαριάν επέστρεψε στη Νορβηγία όπου έπιασε δουλειά σαν γραμματέας, παντρεύτηκε και απέκτησε κι άλλα παιδιά. Εκείνος έγραψε γι' αυτή μερικά από τα πιο διάσημα τραγούδια του, εκείνη δήλωσε πως την πρώτη φορά που τα άκουσε η ζωή της καταστράφηκε για πάντα. Δεν είναι γνωστό αν οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά πάντως ο σπουδαίος μουσικός της έστειλε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο της το 2016.

. Ο Λέοναρντ Κόεν έγινε ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός του Καναδά, η Μαριάν επέστρεψε στη Νορβηγία όπου έπιασε δουλειά σαν γραμματέας, παντρεύτηκε και απέκτησε κι άλλα παιδιά.

«Λοιπόν, Marianne, έφτασε αυτή η ώρα που παραμεγαλώσαμε και τα σώματά μας αρχίζουν να καταρρέουν.

Νομίζω πως θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα.
Θέλω να ξέρεις πως είμαι σε απόσταση αναπνοής πίσω σου - αν απλώσεις το χέρι σου νομίζω ότι μπορείς να αγγίξεις το δικό μου! Να ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα, για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, γιατί τα γνωρίζεις καλά. Τώρα όμως, θέλω απλά να σου ευχηθώ να έχεις ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Σου στέλνω απέραντη αγάπη. Τα λέμε σύντομα...»

Λίγο καιρό μετά έφυγε κι εκείνος, πιστός στο ραντεβού του. Σήμερα ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στην κοινή ζωή και τη σχέση τους έχει κυκλοφορήσει με την σκηνοθετική ματιά του Nick Bloomfield και τον τίτλο "Words of Love". Η πολυσυζητημένη ταινία έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας την 1η Μαρτίου του 2019, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου ο βραβευμένος σκηνοθέτης έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει ο ίδιος μία ιστορία που νιώθει πολύ προσωπική. Άλλωστε έτρεφε και εκείνος για τη Μαριάν Ιλέν τα πιο βαθιά συναισθήματα. Τη γνώρισε το 1968 όταν βρέθηκε στην Ύδρα ως νεαρός φωτογράφος και έγινε φίλος της και στη συνέχεια εραστής της.

Ωστόσο οι παλαιότεροι κάτοικοι της Ύδρας έχουν ακόμα να θυμούνται. Το όμορφο ζευγάρι που διέσχιζε μαζί, χεράκι-χεράκι, τα σοκάκια του νησιού πριν ανοίξει την ψηλή, μπλε πόρτα του σπιτιού του και χαθεί για μέρες ολόκληρες στο εσωτερικό.

Τώρα ο ίδιος αφηγείται την ιστορία της γυναίκας που έζησε αυτό που πολλές εκεί έξω θα ήθελαν να μπορούσαν να είχαν ζήσει.

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.