ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η συνοικία με τις αναγεννησιακές επαύλεις βρίσκεται σε ένα αγαπημένο νησί πολύ κοντά στην Αθήνα

Μια απόδραση όνειρο, τώρα που ανοίγει ο καιρός. Σαν ταξίδι στον χρόνο.

Η συνοικία με τις αναγεννησιακές επαύλεις βρίσκεται σε ένα αγαπημένο νησί πολύ κοντά στην Αθήνα

Η «Φραγκοσυριανή», ένα από τα πιο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια είναι έργο του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος μας μιλά μέσα από τους στίχους του για την αγαπημένη του πατρίδα, τη Σύρο. Ο ίδιος έπαιξε μουσική για πολλά χρόνια στα υπόγεια ταβερνάκια της Άνω Σύρου, όπου σήμερα βρίσκεται και μουσείο προς τιμήν του.

«Μία φούντωση, μια φλόγα/έχω μέσα στην καρδιά/λες και μάγια μου `χεις κάνει/Φραγκοσυριανή γλυκιά/λες και μάγια μου `χεις κάνει/Φραγκοσυριανή γλυκιά

Θα ‘ρθω να σε ανταμώσω/κάτω στην ακρογιαλιά/Θα ‘θελα να σε χορτάσω/όλο χάδια και φιλιά/Θα ‘θελα να σε χορτάσω/όλο χάδια και φιλιά»

Με τα λόγια αυτά ξεκινά ο ρεμπέτης το τραγούδι του και συνεχίζει απαριθμώντας τις ομορφιές της Σύρου:

«Θα σε πάρω να γυρίσω/Φοίνικα, Παρακοπή/Γαλησσά και Nτελαγκράτσια/και ας μου `ρθει συγκοπή/Γαλησσά και Nτελαγκράτσια/και ας μου `ρθει συγκοπή»

Ο οικισμός της Ποσειδωνίας απέχει 13 χλμ από την Ερμούπολη και έχει 600 κατοίκους. Είναι από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού και την προτιμούσαν οι πλούσιοι της εποχής ως μέρος εξοχής και διακοπών γιαυτό και χαρακτηρίζεται από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των αναγεννησιακών επαύλεών της και από τους υπέροχους κήπους της.

Το όνομα Ντελαγκράτσια προέρχεται από το λατινικό Madonna Della Grazia (Παναγία των Χαρίτων) όπως λέγεται το εκκλησάκι προς τιμήν της Μητέρας του Κυρίου. Έχει πολύ όμορφη παραλία με αμμουδιά και καθαρά νερά.

Η συνοικία με τις αναγεννησιακές επαύλεις βρίσκεται σε ένα αγαπημένο νησί πολύ κοντά στην Αθήνα
Λίγοι, εκτός των ντόπιων, γνωρίζουν πως η Ντελαγκράτσια του Βαμβακάρη είναι η Ποσειδωνία, ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου.

Λίγοι, εκτός των ντόπιων, γνωρίζουν πως η Ντελαγκράτσια του Βαμβακάρη είναι η Ποσειδωνία, ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου. Χαρακτηρίζεται από τις αρχοντικές επαύλεις που είναι χτισμένες εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, από τις οποίες σαφώς ξεχωρίζει η έπαυλη Τσιροπινά (πρώην δημάρχου της Ερμούπολης), που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις. Το λατινογενές όνομα προέρχεται από την καθολική εκκλησία Μαρί ή Μαντόνα Ντέλλα Γκρατσια (Madonna Della Grazia), που είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Χάριτος και βρίσκεται στο χωριό.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα γειτονικά χωριά Αγκαθοπές και Παρακοπή και κολυμπήστε στην μεγάλη παραλία του χωριού, στον Κόμιτο ή στις Αγκαθοπές που έχουν επίσης όμορφη αμμουδιά.

Οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν τον Άγιο Ιωάννη στις 29 Αυγούστου με ένα μεγάλο πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται όλο το καλοκαίρι.

Και λίγη ιστορία

Ο πρώτος οικισμός της Ποσειδώνια με το όνομα «Ποσείδεια», χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας. Απομεινάρια ενός πολιτισμού που έσβησε βρέθηκαν κατά καιρούς στην ευρύτερη περιοχή της Χαλεπάς. Πρόκειται για το λόφο που σήμερα βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Πέτρου των Καθολικών, ο οποίος λέγεται ότι χτίστηκε το 1871 στα ερείπια του παλιού ιερού, αφιερωμένου στο θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.

Πιθανολογείται πως οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Φοίνικες (όπως φαίνεται και από το όνομα του γραφικού χωριού Φοίνικας). Όμως αργότερα οι Φοίνικες εκδιώχθηκαν από τους Ίωνες και στη δική τους λατρεία αποδίδεται η ύπαρξη του ιερού του Ποσειδώνα, προστάτη της θάλασσας. Επίσης θεωρείται πιθανό, ο οικισμός των «Ποσειδείων» να είχε ως επίνειο τον οικισμό του Φοίνικα. Η εικασία αυτή επιβεβαιώνεται ύστερα από την διενέργεια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας από την κ. Αγγελική Σίμωσι, αρχαιολόγο εναλίων αρχαιοτήτων στο θαλάσσιο χώρο του σημερινού λιμενίσκου του Φοίνικα, κατά την οποία εντοπίσθηκε λιμενικό έργο, καθώς και πολλές συστάδες αγγείων που θεωρείται ότι ανήκουν στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το 1823, όταν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος των πειρατών, η Ντελαγκράτσια άρχισε να κατοικείται μόνιμα από τους πρώτους βρακοφόρους κατοίκους, οι οποίοι βρήκαν ένα απάνεμο εύφορο μέρος για να χτίσουν τα σπίτια τους.

Στη νησίδα Σχοινονήσι (απέναντι από την παραλία των Αγκαθωπών) εντοπίσθηκαν ενδείξεις κατοίκησης από το 2800 – 1500 π.Χ. κι επίσης θραύσματα κυψελών που θυμίζουν τις σημερινές και ανήκουν στην κλασική περίοδο. Ακόμη ίχνη ζωής από τον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμόεικάζεται ότι υπάρχουν και στην μικρή νησίδα ψαχνό (μέσα στο λιμάνι απέναντι από το προσωρινό Δημαρχείο) η οποία λέγεται ότι ήταν ενωμένη με την ξηρά.

Το 1823, όταν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος των πειρατών, η Ντελαγκράτσια άρχισε να κατοικείται μόνιμα από τους πρώτους βρακοφόρους κατοίκους, οι οποίοι βρήκαν ένα απάνεμο εύφορο μέρος για να χτίσουν τα σπίτια τους.

Δείτε ένα βίντεο από την όμορφη Σύρο και την Ποσειδωνία με τα αρχοντικά:

*Με πληροφορίες από το touristorama.com και το blog.terrabook.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.