ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η σπουδαία, μοναδική γυναίκα που σημάδεψε την ανδροκρατούμενη αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα

«Δεν επεδίωκε την πολυτέλεια, δούλευε αθόρυβα, ασταμάτητα και με αφοσίωση». Η αληθινή ιστορία της μεγάλης Τζούλια Μόργκαν.

Η σπουδαία, μοναδική γυναίκα που σημάδεψε την ανδροκρατούμενη αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα

«Ποτέ μην αποφεύγεις μια ανάθεση, όσο ασήμαντη κι αν νομίζεις ότι είναι. Δεν ξέρεις ποτέ που μπορεί να οδηγήσει,» συνήθιζε να λέει η Τζούλια Μόργκαν, η μοναδική γυναίκα αρχιτέκτων που κατάφερε να σημαδέψει σημαντικά τον ανδροκρατούμενο χώρο της αρχιτενικής τον 20ο αιώνα.

Το όνομα της λιγότερο αναγνωρίσιμο από εκείνα των Φρανκ Λόιντ Ράιτ ή του Αντόνιο Γκαουντί, όμως, η Μόργκαν που γεννήθηκε μέσα σε μία μεγαλοαστική οικογένεια στις 20 Ιανουαρίου του 1872 στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφερε να αφήσει ανεξίλητο το σημάδι της σε έναν κόσμο όπου οι άντρες είχαν προτεραιότητα και οι γυναίκες συχνά δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν καν τις δυνάμεις τους στον επαγγελματικό στίβο.

Σε ηλικία μόλις 22 χρονών η Μόργκαν πήρε το πρώτο της πτυχίο ως πολιτική μηχανικός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και γρήγορα έγινε δεκτή στο φημισμένο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα της L’Ecole des Beaux-Arts, στο Παρίσι. Το 1904 ανοίγει στο Σαν Φρανσίσκο το πρώτo της γραφείο, έχοντας έναν μεγάλο άσσο στο μανίκι της. Είναι πλέον τελειόφοιτη της μεγαλύτερης και σημαντικότερης σχολής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπης.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο δρόμος για μία σημαντική καριέρα ήταν ανοικτός και η Μόργκαν με το εξαιρετικό ταλέντο της, αλλά και την μεγάλη αφοσίωση της στη δουλειά κατάφερε να ξεχωρίσει σε έναν περιβάλλον όπου, μέχρι τότε, οι μεγάλες αναθέσεις γινόντουσαν αποκλειστικά και μόνο σε άντρες. Τα πρώτα κτήρια τα οποία σχεδίασε και διακρίθηκε ήταν τα Baptist Divinity School, Phoebe Apperson Hearst Memorial Gymnasium, St. John’s Presbyterian Church, αλλά και το εμβληματικό Women’s City Club που λειτουργεί μέχρι και σήμερα στο Berkeley.

Η σπουδαία, μοναδική γυναίκα που σημάδεψε την ανδροκρατούμενη αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα
Επιβλέποντας την κατασκευή του Hearst Castle μαζί με τον William Randolph Hearst.

Δυναμική και ένθερμη υποστηρίκτρια των φεμινιστικών ιδέων που ανθούσαν στην εποχή της η Μόργκαν υπερασπίστηκε με σθένος την ισότητα των δύο φύλων, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με πράξεις, πραγματοποιώντας μία τεράστια πορεία στην αρχιτεκτονική, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν πράγματα που μία γυναίκα δεν μπορεί να κάνει εξίσου καλά με έναν άντρα.

Το πιο σπουδαίο έργο της είναι το περίφημο Hearst Castle στη Καλιφόρνια, το οποίο σχεδίασε σε συνεργασία με τον William Randolph Hearst. Ένα γιγάντιο οίημα οποίο αποτελείται από 150 κύρια δωμάτια στο κυρίως κτήριο, 127 κήπους, πισίνες και ιδιωτικό ζωολογικό κήπο. Για τον σχεδιασμό και κατασκευή του κτιρίου η Μόργκαν εργάστηκε ανατάληπτα για είκοσι πέντε περίπου χρόνια.

Άνθρωπος που ήθελε να έχει τον έλεγχο των πάντων, η Αμερικανίδα αρχιτέκτων συνήθιζε να επιβλέπει η ίδια την κατασκευή των κτιριών που σχεδίαζε, παραμένοντας πάνω από το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος, ώστο να βλέπει την εξέλιξη του βήμα-βήμα.

Μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμεινε εξαιρετικά κακοπληρωμένη, αφού η αμοιβή της υπήρξε, σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο πράγμα που την αφορούσε σε αυτή τη δουλειά.

Πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου του 1957, αφήνοντας πίσω της κάποια από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια που έχουν σχεδιαστεί ποτέ.

Δείτε ένα βίντεο για την Τζούλια Μόργκαν.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.