Η πρώτη παραλία χωρίς τσιγάρο σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται στη Σέριφο. Είναι η Βάγια, όπως ανακοίνωσαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σερίφου. Η δράση αυτή εντάσσεται στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το παραπάνω ίδρυμα σε δέκα κυκλαδονήσια.

Στη διάρκεια των καθαρισμών ακτών που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος, παρατηρήθηκε ότι τα αποτσίγαρα είναι ένα από τα συνηθέστερα απορρίμματα. Έτσι, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτή την πιλοτική δράση, απαγορεύοντας το κάπνισμα στη Βάγια, σύμφωνα με αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία. Στόχος, να εξαλειφθεί το κάπνισμα από την ακτή και να προληφθεί η θαλάσσια ρύπανση.

Στην παραλία της Βάγιας, που εντάσσεται στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, οι ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων.

Μια πτήση στη Σέριφο μέσα από το παρακάτω βίντεο.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Photo: Samuel Pagel / Unsplash

TAGS