ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πιο στιλάτη ακαταστασία του κόσμου όλου: Μέσα στο συγκλονιστικό διαμέρισμα της Κοκό Σανέλ

Έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα ομορφότερα διαμερίσματα σε ολόκληρο το Παρίσι.

Η πιο στιλάτη ακαταστασία του κόσμου όλου: Μέσα στο συγκλονιστικό διαμέρισμα της Κοκό Σανέλ

Στο νούμερο 31 της ακριβής και σικάτης λεωφόρου Cambon στο Παρίσι πλήθος τουριστών κοντοστέκεται, φωτογραφίζει και φωτογραφίζεται, κλέβοντας λίγη από την αίγλη που αποπνέει, ακόμα και από απόσταση, ο ιδιωτικός χώρος της πιο διάσημης σχεδιάστριας όλων των εποχών. Της γυναίκας που εμπνεύστηκε το θρυλικό τουίντ σακάκι, που έπεισε όλες τις γυναίκες να αγαπήσουν τα παντελόνια, που δημιούργησε το εμβληματικό ταγιέρ, που μας έκανε να επανεκτιμήσουμε τη δύναμη της μονοχρωμίας ακόμα και εν έτη 2020.

Μπορεί η Κοκό Σανέλ να πέρασε μεγάλο κομμάτι από τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην σουίτα 302 του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Ritz στη γαλλική πρωτεύουσα, ωστόσο, πάντα διατηρούσε το προσωπικό της διαμέρισμα στο αρχοντικό κτίριο της 31 Rue Cambon, ακριβώς πάνω από το ιστορικό ατελιέ της, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Μετά τον θάνατο της, στις 10 Ιανουαρίου του 1971, και καθώς η Κοκό δεν είχε άμεσους κληρονόμους, το διαμέρισμα της πέρασε στην ιδιοκτησία του οίκου Chanel και διατηρήθηκε ανέπαφο μέχρι και σήμερα. Για τους τυχερούς που έχουν καταφέρει να περάσουν έστω και για λίγο την πόρτα αυτό του εκλεπτισμένου ναού της ομορφιάς και της μόδας, το διαμέρισμα της Κοκό θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν μία χρονοκάψουλα, η οποία σε μεταφέρει πίσω στη δική της εποχή, στον κρυφό της κόσμο.

Μία ματιά στους προσωπικούς της χώρους φανερώνει όλες τις μαγικές γωνιές που αυτή η σπουδαία γυναίκα διαμόρφωσε σιγά-σιγά με το δικό της γούστο και με την ασύγκριτη δική της αισθητική. Είναι γνωστό πως σχεδόν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού δεσπόζουν μικρά και μεγάλα αντικείμενα, αλλά ακριβά και άλλα πολύ μικρής αξίας, τα οποία συνθέτουν όλα μαζί την περίπλοκη και βαθιά ενδιαφέρουσα της μορφής που έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της μόδας.

Αυτό που σίγουρα χαρακτηρίζει το σπίτι της Σανέλ είναι οι λιτές, γίηνες αποχρώσεις και η επιμελώς ατιμέλητη ακαταστασία, η καθηλωτική συγκέντρωση αμέτρητων αναμνηστικών, διακοσμητικών, βιβλίων, φωτιστικών και λοιπών αντικειμένων τα οποία προκαλούν μία γλυκιά, σύγχυση στον χώρο.

Τα γερμένα βιβλία στη βιβλιοθήκη, μερικά μπλοκάκια σημειώσεων αφημένα ακατάστατα σε ένα ραφάκι του γραφείου, πολλά ασημένια διακοσμητικά «στρωμένα» πάνω στο τραπέζι της τραπεζαρίας. Μιλάμε για την πιο στιλάτη ακαταστασία του κόσμου όλου. Και αυτές οι καμίλες στην κορυφή της ξύλινης βιβλιοθήκης να κοιτούν περήφανα τον μπρούτζινο καθρέφτη που κολλάνε άραγε; Τα κινέζινα, επιβλητικά παραβάν πώς δένουν τόσο αρμονικά με την Αίγυπτο και τον βαρύ, κρυστάλλινο πολυέλαιο στην οροφή; Μόνο εκείνη είχε την απάντηση και είναι γοητευτικό που την πήρε μαζί της.

Δείτε το βίντεο.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.