ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού: Πεύκα, γαλήνη και αρχοντιά, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα

Ο χρόνος έχει σταματήσει στο νησί, αλλά τα πάντα συμβαίνουν.

Η μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού: Πεύκα, γαλήνη και αρχοντιά, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα

Το μικρό νησί του Σαρωνικού Κόλπου με τα πεύκα, τη γαλήνη και την αρχοντιά. Μια απόφαση είναι. Πάμε Πόρο;

Μια φορά και έναν καιρό, δυο νησάκια -η Σφαιρία κι η Καλαυρία- δημιούργησαν μαζί κάτι σαν… τη Μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού: τον Πόρο. Μια ανάσα από την Αθήνα σάς περιμένει να τον ανακαλύψετε και να τον αγαπήσετε όσο τον αγάπησαν ο Σεφέρης και ο Χένρι Μίλλερ. Στέκεται αρχοντικά απέναντι από το Γαλατά, σαν κομμάτι παζλ που ξέφυγε από την Πελοπόννησο. Τα βαρκάκια πηγαινοέρχονται, για να σας φέρουν εδώ. Τι σας υποδέχεται; Ταβερνάκια, μαρίνες και γιοτ, νεοκλασικά κτήρια, ένα ρολόι που μετρά τις καλές στιγμές, πεύκα ως τη θάλασσα, ηρεμία και ξεγνοιασιά. Με τα πόδια, με ποδήλατο ή με καΐκι ο Πόρος σάς καλεί να ανακαλύψετε την ευτυχία που κρύβεται στην απλότητα.

Η μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού: Πεύκα, γαλήνη και αρχοντιά, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα

Αξίζει να δείτε στον Πόρο

Ταξίδι στην αρχοντιά της πόλης
Στον αμφιθεατρικό λόφο της πόλης του Πόρου, τα νεοκλασικά σπίτια λούζονται στο φως. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια, στις γειτονιές, στις ασπρισμένες κατοικίες με τις βουκαμβίλιες, θα σας προσφέρει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην ιστορία αυτής της λιλιπούτειας πολιτείας. Θέλετε να χαθείτε ακόμη πιο πίσω στους αιώνες; Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Κορύζη, για να θαυμάσετε ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα, τα Μέθανα.

Το ευωδιαστό λεμονοδάσος
Μια βόλτα βγαλμένη από ρομαντικά μυθιστορήματα: απέναντι από τον Πόρο, ανατολικά του Γαλατά, βρίσκεται το λεμονοδάσος. Δεκάδες χιλιάδες λεμονιές απλώνουν τα κλαδιά τους ως την παραλία, νερόμυλοι, τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ, εκεί από το 1900, φτιάχνουν ένα μαγικό σκηνικό. Και αν το επισκεφθείτε, όταν οι λεμονιές ανθίζουν, θα πάρετε μαζί σας την ευωδιά του.

Η παραλία του Πόρου
Στην πόλη του Πόρου, από τον Σταυρό μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού, η παραλία σάς περιμένει για καφέ, φαγητό, και βόλτα στα μαγαζιά με σουβενίρ. Ψαροκάικα και ιστιοπλοϊκά αράζουν εδώ μαζί σας. Και το βράδυ τα φώτα αντανακλούν στο νερό μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, με ποτά, κοκτέιλ, σφηνάκια και μουσική. Διακοπές ιδανικές, μια ανάσα από την Αθήνα.

Ραντεβού στο ρολόι
Το ιστορικό ρολόι υψώνεται στο λόφο, στο κέντρο του Πόρου. Από το 1927 βρίσκεται εκεί, ορατό από κάθε σημείο της πόλης. Μετράει κάθε στιγμή, αλλά η καλύτερη, για να το επισκεφθείτε, είναι αυτή της δύσης. Ανηφορίστε μέχρι εδώ και θα ανταμειφθείτε με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα.

Στο ιερό του Ποσειδώνα
Στο κέντρο του Πόρου, ανάμεσα στα πεύκα θα βρείτε τα ερείπια του δωρικού ιερού του Ποσειδώνα, που χτίστηκε τον 6ο αι. π.Χ από γαλάζιο ασβεστόλιθο. Εδώ, ήρθε ο κυνηγημένος ρήτορας Δημοσθένης και έδωσε τέλος στη ζωή του πίνοντας το κώνειο.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Πόρου

Η βίλα Γαλήνη
Εδώ φιλοξενήθηκε ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Χένρι Μίλλερ. Σήμερα, τη βαμμένη κόκκινη νεοκλασική βίλα Γαλήνη θα τη δείτε μόνο εξωτερικά, καθώς είναι ιδιωτική κατοικία.

Ο ρώσικος ναύσταθμος
Δείτε τα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ιστορικά μνημεία και μετά... βουτιά στην παραλία ακριβώς μπροστά.

Κάστρο για «κατακτητές»
Κολυμπήστε μέχρι το νησάκι στα ανατολικά του λιμανιού και κατακτήστε το μικρό κάστρο του, που βρίσκεται εκεί από το 1827. Από αυτό το νησάκι κοντά στην ακτή της Πελοποννήσου, οι κάτοικοι του Πόρου ήλεγχαν άλλοτε τα πλοία που έρχονταν από την Ύδρα.

Ο Ρώσικος Ναύσταθμος: Βόρεια του νησιού σώζονται τα ερείπια του Ρωσικού Ναυστάθμου. Εκεί το 1834 οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο Ρωσικός Στόλος που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Οι Ρώσοι διατήρησαν την ιδιοκτησία μέχρι το 1900. Από το 1989 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".