Την Μελίνα Μερκούρη αποφάσισαν να τιμήσουν στην Πάτρα, μαζί με την εμβληματική ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε το 1960. Το 2020 είναι το έτος αφιερωμένο στο έργο και τη μνήμη της και μάλλον δεν υπήρχε καλύτερη αφορμή από αυτή για μία εντυπωσιακή τοιχογραφία στο κέντρο της πρωτεύουσας του νομού Αχαϊας. 

Πρόκειται για το πρώτο έργο του 5ου Διεθνούς Street Art Festival Πάτρας | ArtWalk 5 το οποίο είναι αφιερωμένο στα εκατοστά γενέθλια της Μελίνας Μερκούρης, της γυναίκας που έγινε σύμβολο και αποτέλεσε έμπνευση για όλους μας. Το mural αποτελεί έργο ομαδικής εργασίας από την Art in Progress, υπό την εικαστική καθοδήγηση και ζωγραφική εκτέλεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ArtWalk, Κλεομένη Κωστόπουλου (KLE). 

Η τοιχογραφία σε κτίριο της Πάτρας.

Στη γιγάντια τοιχογραφία βλέπουμε τη Μελίνα όπως πόζαρε πριν πολλές δεκαετίας στην αφίσα της ταινία «Ποτέ την Κυριακή», τότε που τραγουδούσε με την αισθαντική φωνή της τα υπέροχα «Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκη. Παράλληλα στο κάτω τμήμα της τοιχογραφίας διακρίνονται τα γλυπτά του Παρθενώνα, ένα από τα ζητήματα για τα οποία η ίδια έδωσε μεγάλο αγώνα.  

Η τοιχογραφία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου και Θεμιστοκλέους, στην Πάτρα, ενώ θα ακολουθήσουν 10 ακόμη τοιχογραφίες διεθνών προσκεκλημένων του Φεστιβάλ.  

«Όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται από μια ομάδα 50 ατόμων, αν και αυτοί που υλοποιούν την τοιχογραφία είναι λιγότεροι- ο καλλιτέχνης και άλλα πέντε άτομα. Ξεκινήσαμε την 1η Ιουλίου», ανέφερε ο Χρήστος Αλεξίου, εκπρόσωπος του Artwork Festival.  

Η Art in Progress φιλοξενεί και φέτος μερικούς από τους σπουδαιότερους street artists με διεθνή εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό -Andrea Casciu, Asier Vera Maceiras, Dourone, Drew Merrit, Edmon1419, Jay Kaes, Leandro Bustamante, NSN997 Crew, Siguel και Silver Formz, που θα αφήσουν το προσωπικό τους σημάδι με τις τοιχογραφίες τους, σε επιλεγμένους τοίχους της Πάτρας. 

Δείτε ένα σχετικό βίντεο.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS