ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Μαργκότ Βόλκ έκανε την πιο επικίνδυνη δουλειά στον κόσμο: δοκίμαζε τα γεύματα του Χίτλερ

Μαζί με 14 ακόμα γυναίκες δούλευαν εξαναγκαστικά, γνωρίζοντας πως μπορούν να πεθάνουν σε κάθε γεύμα.

Η Μαργκότ Βόλκ έκανε την πιο επικίνδυνη δουλειά στον κόσμο: δοκίμαζε τα γεύματα του Χίτλερ

Μπορεί το επάγγελμα του ανθρακωρύχου ή του κτηνιάτρου άγριων ζώων να μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολα και επικίνδυνα, όμως η Μαργκότ Βόλκ εργαζόταν στο παρελθόν ρισκάροντας την ζωή της ανά πάσα στιγμή – χωρίς ασφαλώς την πολυτέλεια της μη ανάληψης του εν λόγω ρίσκου. Και αυτό γιατί, η εκλιπούσα Γερμανίδα αναγκάστηκε να δουλέψει ως δοκιμάστρια των γευμάτων του Αδόλφου Χίτλερ, του ανθρώπου που όπως ανέφερε "μισούσε κρυφά" περισσότερο από τον οποιονδήποτε.

Η Μαργκότ Βόλκ έκανε την πιο επικίνδυνη δουλειά στον κόσμο: δοκίμαζε τα γεύματα του Χίτλερ

Η έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την 24χρόνη τότε Βόλκ να εργάζεται ως γραμματέας στο Βίλμερσντορφ του Βερολίνου, όπου και διατηρούσε ένα μικρό διαμέρισμα μακριά από τον τόπο καταγωγής της. Τόσο η ίδια, όσο και η οικογένεια της αρνιόντουσαν πεισματικά να προσχωρήσουν στους Ναζί, φροντίζοντας, ωστόσο, να κρατήσουν κρυφή την προτίμηση αυτή, αφού ο φόβος της δολοφονίας τους καραδοκούσε. Στη διάρκεια του 1941, το διαμέρισμα της Βόλκ βομβαρδίζεται, αναγκάζοντας την να μετακομίσει στο πατρικό της σπίτι σε ένα χωριό της Ανατολικής Πρωσίας. Μόλις τρία χιλιόμετρα μακριά από την καταπράσινη κατοικία τους, εγκαταστάθηκε το αρχηγείο Ανατολικού Μετώπου του Χίτλερ, γνωστό με την ονομασία "η Σπηλιά του Λύκου". Μέρα με τη μέρα, η νεαρή γραμματέας γνώριζε πως ο κίνδυνος πλησίαζε, ώσπου ένα πρωί στρατιώτες των Ες Ες την πλησίασαν και την διέταξαν να τους ακολουθήσει.

Από την στρατιωτική κουζίνα δεν έλειπαν ούτε μάγειρες, ούτε και σερβιτόροι. Μόνο οι δοκιμαστές. Δεδομένου ότι ο αρχηγός των Ναζί είχε προκαλέσει αδίστακτο πόνο, πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να τον εξοντώσουν, επιστρατεύοντας οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και την δηλητηρίαση του.

Μαζί με 14 ακόμα κοπέλες, η Μαργκότ Βόλκ βρέθηκε σε στρατόπεδο του Χίτλερ, όπου το υπηρεσιακό προσωπικό ετοίμαζε τα γεύματα του. Από την κουζίνα δεν έλειπαν ούτε μάγειρες, ούτε και σερβιτόροι. Μόνο οι δοκιμαστές. Δεδομένου ότι ο αρχηγός των Ναζί είχε προκαλέσει αδίστακτο πόνο, πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να τον εξοντώσουν, επιστρατεύοντας οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και την δηλητηρίαση του. Πιατέλες γεμάτες με φρέσκα λαχανικά, ζυμαρικά και όσπρια, που προοριζόταν ως κυρίως γεύμα του Χίτλερ, σερβίρονταν μπροστά τους και υπό την απειλεί των τραμπούκων στρατιωτών, η Βόλκ μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες δοκίμαζαν τα πάντα. "Δεν υπήρχε ποτέ κρέας καθώς ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος.Το φαγητό ήταν πολύ καλό, αλλά δεν μπορούσαμε να το απολαύσουμε ποτέ" παραδέχτηκε έξι δεκαετίες αργότερα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Der Spiegel.

Οι τρομακτικές στιγμές αλλά και τα φρικτά συναισθήματα που βίωσε για δύο ολόκληρα χρόνια ως δοκιμάστρια φαγητών των Ναζί, την οδήγησαν να παραμείνει σιωπηλή μέχρι το 2013, μόλις έναν χρόνο πριν από τον θάνατο της. "Μερικά από τα κορίτσια έκλαιγαν όταν άρχισαν να τρώνε επειδή φοβήθηκαν. Έπρεπε να τα φάμε όλα. Έπειτα έπρεπε να περιμένουμε μια ώρα και κάθε φορά φοβόμασταν ότι θα αρρωστήσουμε. Μετά ξεσπούσαμε σε κλάματα γιατί ήμασταν τόσο χαρούμενες που επιζήσαμε" εξομολογήθηκε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως καμία από τις 14 γυναίκες δεν έπαθαν ποτέ δηλητηρίαση.

Μετά ξεσπούσαμε σε κλάματα γιατί ήμασταν τόσο χαρούμενες που επιζήσαμε.

Η ζωή της άλλαξε ολοκληρωτικά όταν ο σύζυγός της επέστρεψε σώος και αβλαβής από το πεδίο του πολέμου, με τον οποίο και έζησε ευτυχισμένα 35 ολόκληρα χρόνια, καταφέρνοντας να διαγράψει από την μνήμη της αρκετές άσχημες εμπειρίες του σκοτεινού παρελθόντος. Σε ηλικία 95 ετών η Μαργκότ Βόλκ έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της ακόμα μια σημαντική μαρτυρία για τα εγκλήματα των Ναζί.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".