Η φράση «Απεργία για το κλίμα» (στα αγγλικά «climate strike») ψηφίστηκε από το βρετανικό λεξικό Collins ως ο πιο πολυσυζητημένος και επίκαιρος όρος για ολόκληρο το 2019.

Οι δύο λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά έτσι από την Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, την έφηβη ακτιβίστρια η οποία είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης και έχει παρακινήσει χιλιάδες ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο να ενταχθούν μαζί της στον αγώνα της για το περιβαλλόν, θεωρούνται εκείνες που έχουν εμπνεύσει περισσότερο κόσμο και εκείνες που θα μας απασχολήσουν το ίδιο έντονα και το επόμενο διάστημα.

Η φράση «climate strike» ακούστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2015 μετά την πρώτη κινητοποιήση που συνέπεσε με τη Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, και σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε ολόκληρο κίνημα πλανητικής δυναμικής.

Σήμερα θεωρείται η πιο σημαντική φράση ανάμεσα σε δεκάδες άλλες λέξεις οι οποίες αποτελούν αντανάκλασης των ανθρώπινων προβληματισμών και της σύγχρονης κουλτούρας και είναι εκείνη που σημάδευσε το 2019 πιο πολύ από κάθε άλλη. 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS